Svenska Golfförbundet (SGF) auktoriserar efter en årlig prövning vissa personer som förbundsdomare (FD).
Förbundsdomarnas huvuduppgift är att vara domare i de tävlingssammanhang för vilka SGF ansvarar, som förbundstävlingar eller tävlingar som arrangeras i samarbete med de svenska professionella golftourerna.
Utöver rollen som domare bör en förbundsdomare ta ett stort ansvar för utbildningsfrågor som rör något av golfens olika regelverk: regler för golfspel, handicapregler, amatörregler.
Förbundsdomarna ska också vara allmänt behjälpliga i alla sammanhang där deras kompetens kan komma att efterfrågas. Exempelvis att fungera som regelexperter i det egna distriktet och svara på frågor från distriktsdomare och vanliga golfare.
De svenska förbundsdomarna har mycket gott anseende i ett internationellt perspektiv. Detta märks inte minst i samband med förbundsdomares medverkan i R&A Referee School dit SGF under de senaste 25 åren varje år skickat två domare.
Också i samband med de internationella professionella tävlingar som spelas i Sverige har de svenska förbundsdomarna fått mycket beröm för sina kunskaper och goda insatser.
Vad gör en domare?
Golfreglerna kan ibland kännas svåra för den oinvigde och en golfdomare tränas genom sin utbildning i att tolka och tillämpa reglerna i praktiska situationer. Det kan handla om att hjälpa en spelare som inte vet var han/hon ska droppa en boll eller svara på frågor om ett visst agerande är tillåtet eller otillåtet. Alla domare förväntas ha kunskap att avgöra tvistiga eller tveksamma frågor.
Minst lika viktigt som arbetet med reglerna är det arbete som domaren utför i tävlingsledningen. Ofta får domarna också här användning för sina kunskaper om golfens regelverk, som då en rond avbryts (får man byta boll när spelet återupptas?), eller då frågor om handicap kommer på tal (räknas ronden som handicapgrundande trots att spelaren blev diskvalificerad?). En annan aspekt av arbetet i tävlingsledningen är naturligtvis det som domarna oftast ägnar sig åt i samband med tävling, speltempo!
Tävlingsledningen fastställer ofta riktlinjer för ett visst speltempo, till exempel genom ett spelschema som innebär att en viss boll ska ha spelat färdigt ett visst hål vid en viss tidpunkt eller att en spelare har ett visst antal sekunder på sig att slå ett slag. Golfdomarna är experter också på att arbeta tillsammans med spelarna för att spelet ska flyta bättre. Detta kan innebära att man måste ta tid på spelare ("klocka") och varna spelare för långsamt spel.
I alla lägen där en domare möter en spelare är det viktigt att etablera en relation som bygger på förtroende; spelaren ska känna förtroende för att domaren kan sin sak och är där av viktiga anledningar. Domaren å sin sida måste ibland vara lite psykolog och visa den yttersta respekt för att spelaren är där och gör sitt jobb. SGF värnar om förtroendet för domarkåren och dess såväl teoretiska som praktiska kunskaper och hoppas att alla spelare känner sig väl och korrekt bemötta i alla situationer där man möter en domare.
Hur blir du domare?
För dig som är intresserad av att arbeta som golfdomare finns en utbildningstrappa i flera steg. Den startar på golfklubben och fortsätter via utbildningar arrangerad av distrikt och förbund samt även internationella fortbildningar.
Ta kontakt med din hemmaklubb eller någon av distriktsdomarna i ditt golfdistrikt för mer information. Hur blir man domare?
Förbundsdomarkonferens
Svenska Golfförbundet (SGF) arrangerar årligen en förbundsdomarkonferens som syftar till att erbjuda förbundsdomarna en möjlighet till erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Efter konferensen fördelas årets förbundsdomaruppdrag. Förbundsdomare kan räkna med att tjänstgöra vid två till tre förbundstävlingar per år.
Under utbildningen presenteras nyheter och deltagarna får också genomgå ett regeltest där godkänt resultat krävs för att kvarstå som förbundsdomare. Distriktsdomare med godkänt resultat på regeltestet uppnår förbundsdomarkompetens och kan vid behov rekryteras som förbundsdomare.
Kontakt
