Svenska Golfförbundet är ett av Riksidrottsförbundets (RF) 72 specialidrottsförbund. Golf är en av Sveriges största idrotter, med cirka 445 klubbar och drygt 520 000 golfspelare.
SGF arbetar för och i samverkan med våra medlemmar – Sveriges golfklubbar och golfbolag – men även med våra 21 golfdistriktförbund, direkt mot golfspelarna, och med de tre yrkesorganisationerna Golf Management Sverige (GAF), PGA of Sweden (PGA) och Swedish Greenkeepers Association (SGA).
Verksamheten bedrivs i moderföreningen Svenska Golfförbundet, samt i tre affärsbolag. Koncernen omsätter cirka 210 mkr och har cirka 60 anställda, varav ungefär hälften arbetar från kansliet i Idrottens Hus i Stockholm, där även RF och ett 30-tal andra specialidrottsförbund har sina arbetsplatser.

Vision, mission och verksamhetsidé
Svenska Golfförbundets strategi och verksamhetsinriktning beslutas vart tredje år på förbundsmötet. I det ingår ett mer långsiktigt strategiskt ramverk med vision, mission och verksamhetsidé, som ska ses över var sjätte år, men förhoppningsvis gälla längre än så.
Strategi 2031, som beslutades 2025 och gäller från 1 januari 2026 innehåller följande strategiska ramverk:
Vision: Att också framtida generationer älskar golf.
Golfen ger oss gemenskap och glädje, besvikelse och förtvivlan – och en livslång kärlek till spelet. Vi som har förmånen att verka i golfen nu har ett ansvar för att ta hand om nästa generation, för ett fortsatt välmående och framgångsrikt Golfsverige.
Vi ska likt tidigare generationer lämna ett bättre Golfsverige efter oss än det vi själva introducerats till, och ta med oss kraften ur vår historia in i framtiden.
Golf ska fortsätta vara en viktig del av barn och ungdomars uppväxt, erbjuda sportsliga utmaningar och sociala sammanhang och bidra till ett långt, hälsosamt och meningsfullt liv.
Vi har alltid framtida generationers bästa för ögonen. Golfsveriges vision är därmed oändlig.
Mission: Att utveckla människor och bidra till ett bättre samhälle genom golfen
Det högre syftet med Svenska Golfförbundets existens är att skapa meningsfull verksamhet där golfspelare utvecklas, utmanas och finner social gemenskap och sammanhang.
Golf berör och är en positiv kraft i samhället, inte minst genom fostran av framtida generationer och bidraget till folkhälsan.
Verksamhetsidé: […] förvalta och utveckla golfen – för alla, i hela landet, i olika former, under hela livet.
Att med kompetens och passion, tillsammans med övriga Golfsverige, förvalta och utveckla golfen – för alla, i hela landet, i olika former, under hela livet.
Detta är syftet med att medlemmarna en gång skapade och fortsatt väljer att vara anslutna till Svenska Golfförbundet. Fokus är här och nu, men med det bästa för framtida generationer i ständig åtanke.
I verksamhetsidén inryms spelare, klubbar, bolag, distriktsförbund och yrkesorganisationer – en framgångsformel är att arbeta tillsammans.

Organisation
Förbundsstyrelsen (FS) i Svenska Golfförbundet är inför förbundsmötet högst ansvarig för all verksamhet inom SGF. Styrelsen består av sju ledamöter, varav en ordförande. Adjungerade är generalsekreterare och biträdande generalsekreterare.
Kansliet utgörs av cirka 60 anställda, varav cirka 35 har sin arbetsplats på kansliet i Idrottens Hus i Stockholm. De arbetar med bland annat spelarutveckling, tävling, utbildning, kommunikation, marknad, GIT, regler & handicap, rådgivning och ekonomi. Resterande personal arbetar på fältet i Golfsverige och världen, som landslagscoacher och rådgivare inom klubb- och anläggningsutveckling.
Bolagskoncernen. Idrottsförbundet SGF, som är en ideell förening, förvaltar tre helägda dotterbolag. Dessa är SGF Golfsystem AB som förvaltar GIT, SGF Affärsutveckling som driver den svenska golftouren och delar av partnerverksamheten, samt SGF Event, där verksamheten varit vilande de senaste fem åren. FS utgör styrelse i de tre dotterbolagen och generalsekreterare är VD. Tillsammans utgör SGF och de tre dotterbolagen SGF-koncernen.
Kommittéer och stiftelser. Inom SGF finns Regelkommittén och Juridiska Nämnden, samt två stiftelser; Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation (STERF) och Axel Fahlesons stipendium. Tillsammans med Svenska Golfhistoriska Sällskapet och Landskrona GK är SGF också delansvarig i stiftelsen som driver Svenska Golfmuseet.
Golfsveriges organisering
Utforska hur golfen är organiserad i Sverige, inklusive klubbar, distrikt och förbund. Få koll på vem som beslutar i Golfsverige och läs om yrkesorganisationer och internationella förbund.
Rambudget och förbundsavgifter
Varje år beslutar förbundsmötet om en rambudget för Svenska Golfförbundet, kopplat till den aktuella strategin och verksamhetsinriktningen.
En del av svensk idrott
SGF är medlem i Riksidrottsförbundet (RF), som ett av drygt 70 specialidrottsförbund, samt i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) som en av cirka 50 olympiska idrotter.
Det är i idrottsrörelsen SGF har sitt ansvar, sin legitimitet och störst möjlighet till påverkan. Det är genom idrotten vi utvecklar Golfsverige.
SGF delar den svenska idrottsrörelsens värderingar om allas rätt att vara med, att idrotten bygger på glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet samt inte minst rent spel – något vi inom golfen har i vårt DNA, då vi är vår egen domare och ansvariga för vårt eget resultat.

Internationella golforganisationer
SGF är, som nationellt förbund med ansvar för golfidrotten, medlemmar i följande internationella golforganisationer:
European Golf Association (EGA)
International Golf Federation (IGF)
European Disabled Golf Association (EDGA)
SGF lyder även under de internationella golforganisationerna R&A och USGA, som bland annat beslutar om golfens internationella regelverk.