Gå till sidans innehåll
Folksam logoMore golf logotyp

Paragolfverksamhet.

Alla som vill ska kunna spela golf. Här hittar du allt klubben behöver för att bedriva paragolfverksamhet.

I Sverige finns cirka 1,5 miljoner personer med funktionsnedsättning, som kan få möjlighet till ett friskare och socialare liv via golfen. För er på klubben är det både roligt, inspirerande och utvecklande att bedriva paragolfverksamhet.

Här får du inspiration, tips och råd för att utveckla bra verksamhet för personer med fysisk eller intellektuell/neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Verksamhet

Mycket av golfverksamheten för för funktionsnedsatta spelare går att integrera i golfklubbens övriga verksamhet. Spelarna kan spela sällskapsronder, träna och vara med på tävlingar precis som alla andra golfare.

Men det finns en del saker som är bra att tänka på när det gäller verksamheten. Mycket handlar om att arbeta med spelar-, tävlings- och ledarutveckling. Klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om respektive område.

Organisation och förankring

För att lyckas med en bra och kontinuerlig paragolfverksamhet behöver den vara förankrad i och beslutad av klubbens styrelse och ledning. 

Paragolfverksamheten bör vara en integrerad del av golfklubbens övriga verksamhetsplan, men det är också bra att ta fram en strategi, plan och handledning specifikt för paragolfverksamheten på er golfklubb. 

Ta gärna inspiration från dessa dokument som Dalsjö Golfklubb tog fram när de startade upp sin paragolfverksamhet:

Systematisk utveckling av paragolfverksamhet

Handledning för genomförande av paragolf

Tränare och ledare

Att vara tränare eller ledare för funktionsnedsatta spelare innebär en mycket positiv effekt genom att du själv utvecklas i din roll. Det är närmast att betrakta som gratis fortbildning, förutsatt att du försöker anpassa dig till de nya förutsättningarna.

Det är fortfarande samma kunskap du ska ha. Men när du tränar och leder golfare med någon form av funktionsnedsättning kommer du att märka att du i vissa situationer till exempel måste vara mer tydlig, upprepa vad du redan sagt eller ge frekvent feedback. Det handlar mycket om att utgå från hur den enskilda individen är.

För att du ska bli bekväm i rollen som tränare – både vad gäller bemötande och planering av övningar och pass – gå gärna någon av de paragolfutbildningar som erbjuds.

Läs mer om utbildningarna här

Golfträning

Syfte med träningen

Fokus ska ligga på verksamheten och på idrotten golf, inte på de olikheter som kommer sig av olika funktionsnedsättningar.

Huvudprincipen är att vi i mötet med spelare eller blivande spelare, betraktar vederbörande som just golfspelare i första hand. Det är sedan upp till tränare och ledare att underlätta detta i mesta möjliga mån.

Bemötande

Alla har lika värde. Respekt, ödmjukhet och empati skapar förtroende i kontakten med personer med en funktionsnedsättning. Våga fråga!

Det finns en hel del material och utbildning inom bemötande. Ta exempelvis kontakt med någon av kommunens handikapporganisationer. Du hittar också tips i Vårdhandboken.

Träningsgruppen

Det är viktigt med kontinuitet. Erbjud gruppträning en gång i veckan under säsong. Planera verksamheten och övningar så att de passar personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Tveka inte att fråga spelarna om deras egna åsikter. Tillsammans löser ni och utvecklar golfen till ett roligt spel!

En ensam golftränare behöver inte ha hela ansvaret för en träningsgrupp. Den viktigaste rollen för tränaren är att utbilda ledare. En ledare kan vara en assistent till en person med funktionsnedsättning, eller någon av klubbens egna ideella ledare.

Uppvärmning

Det är viktigt för alla att vara riktigt uppvärmd innan träning, men för paragolfare är det ännu viktigare då funktionsnedsättningen kan göra att kroppen är mer stel. Det är då jätteviktigt med uppvärmning, för att motverka skador.

Den sociala biten

Idrotten och golfen är en viktig del av livet för många, inte minst för personer med funktionsnedsättning som kan få ett friskare, bättre och mer socialt liv. Det är därför minst lika viktigt att se till att era deltagare har kul runt golfen.

Ett exempel är att avsluta varje golfträning med en fika. Under fikastunden behöver inte tränaren vara med, den sköter gruppen själv.

Speltempo

Golf bygger på att alla som spelar på banan kan förflytta sig runt på ungefär samma speltid. Paragolfspelare kan behöva använda fortskaffningsmedel som gör att de kan transportera sig tillräckligt snabbt mellan slagen. Då får de tid att koncentrera sig på sina slag.

Bra tips är att använda golfbil, elscooter, eldriven golfvagn eller en elstol (powergolfer).Läs mer om hjälpmedel länger ner på sidan.

Kontaktperson

Olika personer har behov av olika stöd. Det är därför bra att utse en kontaktperson i klubben, som är med på träningar, har tid att svara på frågor från deltagarna och som kan ringa det där extra samtalet ibland.

Färdtjänst

Att resa med färdtjänst som transport till och från golfbanan är vanligt. Men färdtjänsten kan vara mindre bra på att passa tider. Lämna aldrig någon ensam som inte har blivit hämtad av färdtjänst.

Tävling

Precis som för alla golfspelare kan tävlingsmomentet vara inspirerande och utvecklande för paragolfare.

I Sverige finns tävlingsverksamhet på bredd- och elitnivå. Golfklubben är viktig dels för att stötta och hjälpa spelare i er verksamhet som vill börja tävla med att hitta rätt nivå, dels för att bidra till att bredda utbudet av paragolftävlingar i tävlingstrappan.

Läs mer om tävlingstrappan för paragolfare och hur din klubb kan bidra som arrangör eller genom att stötta era medlemmar längre ner på sidan.

Rekrytering

För att fler människor med funktionsnedsättning ska hitta till golfen och börja spela, måste ni visa att just er klubb är öppen för denna verksamhet. Ett tips är att inkludera information om paragolf på hemsidan – syns man så finns man!

Att erbjuda prova på-dagar är också bra, men måste leda till uppföljning. Använd gärna kampanjmaterialet vi tagit fram som stöd. Kontakta distriktets paragolfansvarig eller klubbens SGF-rådgivare för stöd och råd.

Tips för att rekrytera spelare till paragolfverksamhet:

  • Registrera klubben på Parasport Sveriges tjänst para-me.se.

  • Erbjud kontinuerlig verksamhet med gruppträning en gång i veckan under säsong.

  • Synliggör verksamheten på klubbens hemsida och sociala medier. (OBS! Publicera endast bilder på personer i era kanaler om ni har deras tillåtelse.)

  • Har ni redan duktiga paragolfare i klubben som exempelvis spelar på Paragolf Tour eller i landslaget, använd dem som ambassadörer för att nå fler.

  • Kontakta lokalmedia för att informera om att ni erbjuder paraverksamhet.

  • Arrangera prova-på-dagar som ni marknadsför på olika sätt. OBS – se till att även planera uppföljning med erbjudande om träningsgrupper.

  • Samarbeta med andra lokala verksamheter som skolor, fysioterapeuter, handikappföreningar och andra idrottsföreningar.

  • Identifiera idrottslärare, personal och assistenter som arbetar med funktionsnedsatta. De kan i sin tur tipsa vidare om verksamheten till sina elever och klienter.

Tillgänglighetsanpassning

Det är viktigt att klubben, verksamheten och anläggningen är tillgänglighetsanpassad för personer med funktionsnedsättning.

Tillgänglighet kan delas in i två områden: psykisk miljö (bemötande) och fysisk miljö. Klicka och läs mer!

Steg 1 – psykisk miljö/bemötande

När ni ska starta upp verksamhet ska ni först prioritera den psykiska miljön. Blir spelarna trevligt bemötta och känner att klubben är öppen för att se möjligheter känner de sig välkomna. Det är A och O för en lyckad verksamhet.

Informera: Det är viktigt att klubbens personal, styrelse, medlemmar och tränare vet om att personer med funktionsnedsättning kommer att vara en del av klubbens verksamhet. Det skapar trygghet och positivitet i bemötandet.

Synliggör: Visa på klubbens hemsida att ni har aktiviteter för paragolf. "Syns man så finns man."

Utbilda: Utbilda berörda i klubben i bemötande. Ta hjälp av en lokal handikapporganisation och/eller personer från målgruppen ni möter. Du hittar också bra generella tips i Vårdhandboken.

Testa och utvärdera: Gör en verksamhetsplan där ni tänker igenom vilka aktiviteter ni vill genomföra. Testa i liten skala först och utvärdera sedan tillsammans med målgruppen vad som behöver tillgängliggöras på er klubb.

Steg 2 – fysisk miljö

När verksamhet och kontaktytor har skapats är det dags att se över vad som behöver förbättras vad gäller den fysiska tillgängligheten på anläggningen.

Utvärdera gärna tillsammans med målgruppen och rådgör med någon som sitter i rullstol för att få tillgänglighet i praktiken att fungera.

Se över allt från klubbhus och parkering till träningsområden, bana och övriga faciliteter. Som stöd, ladda ner checklistan nedan.

Tips: När det gäller tillgänglighetsanpassning av den fysiska miljön finns ekonomiskt stöd, stipendier och bidrag att söka. Läs mer här.

Checklista för tillgänglighet på golfklubben/anläggningen

*OBS: Handikappanpassad toalett som är tillgänglig för rullstolsburna och övriga personer som ska besöka och spela hos er är ett krav. Här finns bidrag att söka, bland annat från RF och Allmänna Arvsfonden.

Hjälpmedel

I de flesta fall går det att använda vanlig utrustning för övningar, träningspass och spel – anpassat efter individens funktionsnedsättning och golfnivå.

Transportmedel

För golfare med fysisk funktionsnedsättning som har svårt att gå kan golfbil, golfrullator eller elscooter behövas för att ta sig fram på banan och klubborna kanske behöver vara anpassade.

Vid höga förlamningsskador kan det krävas att spelaren använder en så kallad Powergolfer. Se hur det går till att spela i en Powergolfer här.

Vill ni skaffa en Powergolfer till klubben som fler kan ha nytta av, kan det vara möjligt att få ekonomiskt stöd för inköpet. Läs mer om bidrag som går att söka här ➤

Tips! Rullstolsburna kan i många fall spela golf sittande i sin egen rullstol. Informera om hur stolen ska användas på green: kör rakt in till bollen, putta och kör sedan rakt ut från green. Spelaren ska inte vända stolen inne på green, då det riskerar att skada gräset.

Övriga hjälpmedel

För spelare som inte kan eller har svårt att greppa klubban, exempelvis amputerade, finns också olika proteser, specialhandskar och specialgrepp att använda.

Nedan är en lista med fler användbara tips, helt opartiskt utvalda med hänvisning till olika hemsidor. Tipsa gärna om fler bra hjälpmedel så lägger vi upp det här. Mejla dina tips till ulrika.jorsell@golf.se.

Klubbor

De flesta paragolfspelare kan använda helt vanliga golfklubbor. Eventuellt kan en anpassning i längd vara nödvändig beroende på spelarens funktionsnedsättning. 

Grepp

Ett övningsgrepp kan hjälpa den som har svårt att hålla i klubban. Greppet får dock inte användas vid tävling.

Bollpeggare för träningsspel

Teego automatic golf ball teeing machine peggar upp bollen till dig. Bra vid träning på övningsfält. 

Bollplockare för träning

Det finns många olika sorters bollplockare för träning på marknaden. Dessa kan användas sittande eller stående, utan att spelaren behöver böja sig ner till marken. Ett exempel hittar du här.  

Greppförstärkande handske

Servohandsken från Bioservo är en greppförstärkande specialhandske som används av personer som behöver stärka sitt grepp eller få ökad handstyrka.

Powergolfer

En elstol för golfare som gör att personer med höga förlamningsskador kan stå upp och spela. Läs mer hos tillverkaren PowerBaseTec. Powergolfstol finns att låna från FIFH i Malmö, tel 040-92 89 30.

Golfbil

För många paragolfare kan en vanlig golfbil som hyrs ut på golfklubben räcka utmärkt som transportmedel.

Elscooter

Det finns många olika modeller. Viktigt är att batteriet orkar under långa golfrundor. Nedan är några modeller och återförsäljare av elscooters.
golfspecialisterna.se
golfia.se
wattaride.se – foregolf (kräver inte körkort eller förarbevis)

Motordriven golfvagn

Det finns många olika modeller av motordrivna golfvagnar. Viktigt är att batteriet håller under långa golfrundor. Nedan är några varumärken som går att köpa online eller i välsorterade golfbutiker. Sök gärna vidare för att hitta fler tillverkare, köpråd, recensioner och bästa pris. 
easygreen.se (återförsäljare av olika modeller)
PowaKaddy (tillverkare, sök på nätet)
Motocaddy (tillverkare, sök på nätet)
MGI Golf (tillverkare, sök på nätet)

Golfrollator

Veloped Golf Rollator är en specialanpassad rollator från tillverkaren Trionic som avlastar knän och rygg. På vagnens ram finns två golfbagar med plats för totalt 14 klubbor. Rollatorn är också försedd med sittplats, fjädring, trehjulsdesign och luftfyllda däck. 

Kampanjmaterial för rekrytering

Vill du arrangera en prova på-dag? Eller på annat sätt vara med och sprida budskapet om paragolf? Använd dig då av SGF:s kommunikationsmaterial. Det är fritt att ladda ner och dela på sociala medier till exempel:

  • Folder med information till blivande spelare
    (För tryckt version, kontakta ulrika.jorsell@golf.se)

  • Affisch med malltext för inbjudan till en prova på-dag
    (Anpassa texten efter era förutsättningar)

  • Film till sociala medier
    (Att publicera tillsammans med en inbjudan)

Ladda ner kampanjmaterialet här.

Registrera klubben på ParaMe!

Erbjuder din golfklubb paragolfverksamhet och vill nå ut till fler? Registrera er då på Parasport Sveriges sajt ParaMe. Då kan personer med funktionsnedsättning som söker efter idrottsaktiviteter enkelt hitta till er. 

Alla idrottsklubbar som bedriver någon typ av paraverksamhet är välkomna att registrera sig kostnadsfritt. Registrera klubben här. Om golf på ParaMe.

Tävlingar för paragolfare

Precis som för alla golfspelare kan tävlingsmomentet vara inspirerande och utvecklande för paragolfare. I Sverige finns tävlingsverksamhet på bredd- och elitnivå. Tävlingstrappan för paragolfare startar på klubb, fortsätter i distrikt, nationellt och även internationella tävlingar. 

Golfklubben är viktig dels för att stötta och hjälpa spelare i er verksamhet som vill börja tävla med att hitta rätt nivå, dels för att bidra till att bredda utbudet av paragolftävlingar i tävlingstrappan.

Läs om tävlingstrappan och hur din klubb kan bidra

Precis som för alla golfspelare kan tävlingsmomentet vara inspirerande och utvecklande för spelare med funktionsnedsättning. I Sverige finns tävlingsverksamhet för paragolfare på bredd- och elitnivå. 

Golfklubben är viktig, dels för att stötta och hjälpa era medlemmar som vill börja tävla med att hitta rätt nivå, dels för att bidra till att bredda utbudet av paragolftävlingar i tävlingstrappan genom att vara arrangörer.

Klubbtävlingar

Paragolfspelare kan i många fall spela och tävla på samma villkor som golfspelare utan funktionsnedsättning.

Se till att även paragolfare välkomnas till era klubbtävlingar, exempelvis genom att registrera era medlemmar med funktionsnedsättning för Regel 25 i GIT. Så här gör ni

Ni kan också arrangera öppna paragolftävlingar på golfklubben, kanske i samarbete med ert distrikt eller som ett tävlingsutbyte med andra klubbar i närheten som också har paragolfverksamhet.

Regionala tourer och Folksam Paragolf Tour

Närbild på blå flagga med texten Folksam Paragolf Tour som vajar i vinden.

Svenska Golfförbundet arrangerar en nationell paragolftour kallad Folksam Paragolf Tour. För att spela på Folksam Paragolf Tour måste spelaren ha max handicap 36,0 och inneha en licens kallad "EDGA Access Pass" eller EDGA World ranking pass WR4GD, som spelaren ansöker om här.

Dessutom finns flera regionala tourer som arrangeras av distrikten. Tipsa gärna om dessa tourer och tävlingar till era paragolfare som kommit en bit i sin utveckling och är intresserade av att börja tävla på högre nivå.

Som golfklubb är ni mer än välkomna att bli en del av tävlingstrappan. Ta kontakt med tävlingskommittén i ditt distrikt om ni är intresserade av att arrangera en regional eller nationell paragolftourtävling.

Landslag

EM-laget som tog guld i Spanien 2019

Sverige har ett framgångsrikt paragolflandslag med elitspelare som tagit mästerskapsmedaljer i EM och VM, både på individuell nivå och i lag.

Läs mer om paragolflandslaget

Internationella tävlingar

Den europeiska paragolforganisationen EDGA arrangerar årligen ett antal tävlingar för spelare med funktionsnedsättning på olika nivåer, från handicap 54 och nedåt. Vissa av tävlingarna eller serierna ingår på den internationella världsrankingen för paragolfare.

Tävlingsschema EDGA-event

Världsranking paragolf

Kontakt vid frågor:

Bild på Ulrika Jorsell

Ulrika Jorsell

Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.

ulrika.jorsell@golf.se

08-622 15 53

Mer inom Idrottsutveckling

Huvudpartners.
  • Folksam
  • Moregolf logo
Officiella partners.
  • Ahlsell logo
  • Callaway logo
  • Crona logo
  • Cutter and Buck logo
  • Dormy logo
  • Enkla Elbolaget logga
  • Footjoy logotyp
  • Indoor Golf Groupy logotyp
  • LiveIt logotyp
  • Mariestads Alkoholfri logotyp
  • RS Sports logo
  • Scandic logotyp
  • Stihl logotyp
  • Swedbank logotyp
  • Titleist logotyp
  • Viaplay logotyp
Kategoripartners.
  • Capio Artro Clinic logotyp
  • ConceptX logotyp
  • Destination Gotland logotyp
  • Easton Golf logotyp
  • Evy logotyp
  • Golf GameBook logotyp
  • Golfamore logotyp
  • Golfstore logotyp
  • HereWeGo Golf logotyp
  • Kärcher logo
  • Kia Bilcentrum Malmö logotyp
  • Malm Watches logotyp
  • NEH logotyp
  • OnTee logotyp
  • Ping logotyp
  • Securitas Direct logga
  • Trackman logotyp
  • Verisure logga
Till toppen