En golfklubb är en komplex verksamhet, där klubbledningen behöver hitta en sund balans mellan det ideella engagemanget och driften av anläggningen med anställd personal, daglig drift och behov av långsiktiga investeringar.
För att du som styrelseledamot eller anställd i klubbledning på bästa sätt ska kunna navigera i denna komplexa värld finns ett antal utbildningar och kurser som stöd.

Matnyttig handbok: Att leda en golfklubb
Som klubbledare ställs man inför de mest oväntade frågor, allt från IT, miljö och säkerhet till juridiska formuleringar i avtal. Oavsett klubbens storlek kräver rollen som ledare därför kompetenser långt bortom idrotten golf.
Den ultimata kravspecifikationen är examen i redovisning, marknadsföring, PR, juridik och HR, gärna i kombination med låg handicap och tävlingserfarenhet. Som ledare för en golfklubb bör man dessutom vara lyhörd, empatisk, diplomatisk och utrustad med stort tålamod.
I handboken Att leda en golfklubb används begreppet klubbledare, men den riktar sig till alla som är involverade i styrningen av en golfklubb, som styrelser, kommittéer med flera. Den ger inte alla svar men kan förhoppningsvis ge några goda råd på vägen. Använd det ni har nytta av och skräddarsy utifrån det egna behovet.
Läs handboken "Att leda en golfklubb"
Kontakta er SGF-rådgivare
Har du funderingar kring frågor inom klubbledning kan du alltid rådfråga gärna er rådgivare verksamhet & styrning eller rådgivare bana & anläggning. Vi finns till för dig!

Skräddarsydd kurs: Styrelsen i fokus
Styrelsen i fokus är en kostnadsfri utbildning i att leda en golfklubb. Den vänder sig till er som jobbar aktivt med att utveckla klubbens verksamhet. SGF-rådgivarna håller i utbildningen på plats hos er, som en del i klubbens utvecklingsarbete. Innehållet skräddarsys just för din golfklubbs behov och utmaningar.
Styrelsen får grundläggande kunskap om uppdrag, ansvar och befogenheter samt verktyg och insikter kring klubbutveckling. Innehållet skräddarsys till din golfklubb. Under tillfället ges även utrymme för dialog och diskussion.
Informationsblad om kursen Styrelsen i fokus
Kursinnehåll, målgrupp och mer information
Tid och plats
Utbildningen är på totalt tre timmar och hålls på er golfanläggning. Ni bokar utbildningen med kursledarna från SGF:s rådgivarteam vid ett datum som passar er. Klubben behöver ha tillgång till lämplig kurslokal samt projektor med duk.
Målgrupp
Styrelsen i fokus är relevant både för stora och små klubbar och golfbolag, oavsett om det finns anställda eller inte och oavsett antal medlemmar.
Utbildningen är främst till för styrelseledamöter i golfklubbar och driftbolag som jobbar aktivt med verksamhetsutveckling, men även valberedning, operativt ansvariga och övriga nyckelpersoner i klubben.
Målsättning
Ge styrelseledamöter, valberedning och övriga en ökad kunskap kring lagar och regler, samt ökad förståelse för styrelsens uppdrag och påverkan på klubbens verksamhet och utveckling.
Utbildningen kan också identifiera ytterligare behov av specialistkunskap från övriga rådgivningsresurser från SGF samt Gröna arbetsgivare och branschspecifika organisationer som GAF, SGA, PGA och SISU.
Kursprogram (3 timmar)
Golfsverige
Klubbens organisation
Styrelsens uppdrag och ansvar
Arbetsgivarfrågor
Ideellt arbete -hur hanteras det
Aktiebolag -driftbolag (om relevant)
Valberedningens roll
Lagar, avtal och försäkringar
Ledarskap och utvecklingsarbete
Verktyg i vardagen
Kursledare och kontakt
Vid frågor eller för att boka in ett kurstillfälle på er klubb, kontakta kursledarna från SGF:s rådgivningsteam:
Lena Lindström, 070-394 9578, lena.lindstrom@golf.se
Sandra Tancred Fulke, 070-940 9413, sandra.tancred.fulke@golf.se

Digital introduktion till styrelsearbete i golfklubb
En kostnadsfri digital utbildning för dig som valts in i klubbens styrelse, eller behöver mer kunskap kring uppdraget att leda en golfklubb. Här hittar du information kring olika områden som anslutning och golfbanedrift, styrelsearbetet, styrning, verksamhetsstrategi, anställd personal och olika stöd i vardagen som finns att tillgå.
Utbildningen är kostnadsfri och beräknas ta cirka tre timmar. Du kan ta del av innehållet i din egen takt – starta, pausa och slutför när det passar dig. Du loggar in med ditt Golf-ID och ditt lösenord till Min Golf.
Fler utbildningar på ledagolfklubb.nu
På ledagolfklubb.nu hittar du fler intressanta kostnadsfria digitala utbildningar som stärker dig i din roll. Dessa kan du själv gå i din egen takt. Du loggar in i portalen med ditt eget Golf-ID och ditt lösenord till Min Golf.
Introduktion: Service och bemötande för kanslipersonal
En utbildning på cirka en timme, för dig som jobbar eller ska börja jobba i reception, shop eller kansli på golfklubben. Att arbeta med service på en golfklubb innebär ett spännande, varierande och roligt arbete. I den här introduktionen får du en inblick i vad golf och en golfanläggning är och vad det innebär att jobba med service och bemötande på en golfklubb.
Introduktion: Att arbeta på golfbanan
Golfbanan kan vara en av världens vackraste arbetsplatser. Att arbeta på en golfbana innebär en rad olika arbetsuppgifter, skyldigheter och rättigheter. I denna 90 minuter långa introduktion får du, som ska börja arbeta på en golfbana, en inblick i vad golf och en golfbana är, samt hur den sköts. Du kommer också få lära dig säkerhetsaspekter i arbetsmiljön och samspelet med spelare.
Introduktion: Golfens hållbarhetsarbete
Tusentals människor strömmar genom våra golfanläggningar varje år. Det genererar stora värden, inte bara för golfspelarna och golfanläggningen, utan även för din kommun och region. Samtidigt så påverkas golfklubbens legitimitet och relevant i en tid av starkt omvärldstryck. Hjälp din golfklubb att bli en starkare spelare i ett hållbart samhälle genom att gå denna 30 minuter långa kurs.
Vid frågor, kontakta din SGF-rådgivare:

Claes Björklund
Rådgivare verksamhet och styrning Gotland, Göteborg och Halland.

Gary Cosford
Rådgivare verksamhet och styrning Södermanland och Stockholm.

Lena Lindström
Rådgivare verksamhet och styrning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten.

Per Lindroth
Rådgivare verksamhet och styrning Skåne och Blekinge.

Peter Brattberg
Rådgivare verksamhet och styrning Bohuslän-Dal och Västergötland.

Sandra Tancred Fulke
Rådgivare verksamhet och styrning Småland och Östergötland.

Stefan Janson
Rådgivare verksamhet och styrning Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro Län.

Ulrika Jorsell
Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.