En viktig del av golfupplevelsen
Golf spelas på banor som alla bjuder på unika utmaningar i en varierad miljö. Den totala golfupplevelsen formas av banans design, spelstrategi, naturvärden, och inte minst av kvaliteten på spelytorna.
Spelytor
Grunden till hållbara spelytor ligger i ett starkt och friskt gräs. Många klubbar arbetar med långsiktiga utvecklingsplaner för banans design (masterplan), men det är få som har en plan för att utveckla och stärka sina spelytor.
En lång säsong med torra, välmående och spelbara ytor är attraktiv för alla golfare och avgörande för klubbens ekonomi. Problem som övervintringsskador eller blöta ytor kan leda till inkomstbortfall.
SGF:s banrådgivare är ett stöd för klubbarna och kan hjälpa till med utvecklingsplaner, analyser och rekommendationer kring t.ex. gödsling, sanddressning, luftning och dränering – allt för att skapa starka och hållbara spelytor över tid.
Vägledning vid upprättande av en utvecklingsplan för golfbanans spelytor
Datastyrd banskötsel
Hur vet du hur mycket näringsämnen, sand och luft gräset behöver för att må så bra som möjligt? Att använda data i din banskötsel kan hjälpa dig sköta din golfbana med ökad precision och hållbarhet. Analysera jordprofilen och få svaren du behöver för att ge gräset rätt förutsättningar.
Behöver du hjälp?
Om du vill veta mer om det här ämnet eller behöver hjälp – kontakta din rådgivare inom bana och anläggning från Svenska Golfförbundet. Du hittar kontaktuppgifter här.
Rådgivarna har också olika ansvarsområden. Nedan ser du vem som är ansvarig för just detta område.
Kontakt

Stefan Nilsson
Rådgivare bana och anläggning Halland, Göteborg och Bohuslän-Dal.

Datastyrd banskötsel
Att använda data i din banskötsel kan hjälpa dig sköta din golfbana med ökad precision och hållbarhet. Analysera jordprofilen och få svaren du behöver för att ge gräset rätt förutsättningar. Läs mer och kontakta din rådgivare här.
Dränering
På etablerade golfbanor finns oftast ett dräneringssystem – som fungerar mer eller mindre bra. Här får du tips och vägledning för att hantera överskottsvatten.
Marklära och växtnäring
Här får du kunskap om olika metoder för näringstillförsel, såsom MLSN-metoden och behovsanpassad gödsling, som hjälper dig att planera insatserna utifrån platsens och växternas faktiska behov.