Nyheter i Grönt Kort 2025
Från och med 6 maj 2025 måste markören för spelprovet ha ett aktivt Golf-ID och handicap 36,0 eller lägre (tidigare 54,0). Dessutom kan Grönt Kort nu endast godkännas i GIT av den klubb där spelaren utfört och klarat spelprovet.
Nedan hittar du det uppdaterade regelverket samt frågor & svar om vad klubben får ställa för krav kring fadderronder, spelprov och godkännande av Grönt Kort.
Det här är Grönt Kort
Grönt Kort är ett bevis på att golfspelaren har uppnått tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna spela golf på ett säkert och roligt sätt.
Med tillräckliga teoretiska kunskaper menas att golfspelaren har klarat kunskapstestet. Testet görs i Min Golf och består av 25 frågor om golfspelet och 25 frågor om golfvett (barn upp till 12 år har ett anpassat kunskapstest).
Med tillräckliga praktiska kunskaper menas att golfspelaren har klarat spelprovet. Det består i att spela 9 hål på banvärderad bana och få minst 18 poäng på handicap 54. (Barn har ytterligare alternativ, läs mer på sidan Grönt Kort för barn.)
Nyfiken på att ta Grönt Kort? Den här sidan riktar sig främst till golfklubbar och tränare. Du som vill börja spela kan istället gå till sidan Börja spela golf. Där kan du registrera dig för Golf-ID och börja resan mot Grönt Kort.
Golfklubben och tränaren är målet
Vägen till Grönt Kort är utformad för att på ett modernt och inkluderande sätt locka nya personer till vår idrott. Med fler alternativ att starta resan – antingen via golfklubben eller genom att spelaren själv registrerar sig för Golf-ID – får fler nyfikna möjlighet att komma in i golfens värld.
Oavsett väg in är golfklubben och tränaren alltid slutmålet. Det är här bollträffen, spelet och det personliga mötet sker, som ger spelaren en bra introduktion till golfen.
Tips inför klubbens Grönt Kort-kurser
Som tränare är tanken att du ska kunna fokusera på omhändertagande och att lära ut de praktiska delarna av golfen – svingen och slagen. Samtidigt behöver du veta hur regelverket fungerar och vad som ingår i teorin.
Fyra tips till dig som håller Grönt Kort-kurser
Ha koll på de två kraven för Grönt Kort – kunskapstest och spelprov. Då kan du guida kursdeltagarna och ge dem rätt information hela vägen.
Gå igenom Grönt Kort-webben själv. Då har du koll på vad deltagarna får lära sig teoretiskt kring spelet, regler och golfvett. Till Grönt Kort-webben
Visa utvalda delar av teorin i praktiken. Till exempel gå igenom och öva på det viktigaste kring regler och golfvett under en banvandring.
Förbered fadderverksamhet med mer erfarna medlemmar, som kan agera mentorer och vara markörer för spelprovet vid behov. Använd gärna checklistan “Så blir du en bra fadder”.
Ett tydligt regelverk som gäller för alla
Regelverket för Grönt Kort gäller för alla SGF-anslutna golfklubbar och golfbolag (nedan kallat klubb). Det beslutades på förbundsmötet 2019 och har uppdaterats 2023 och 2025.
Det innebär att:
Spelare som har klarat kunskapstestet och spelprovet enligt regelverket har uppfyllt alla krav och ska få sitt Gröna Kort godkänt av en golfklubb.
Det är bara den klubb där spelaren utfört och klarat spelprovet som kan godkänna Grönt Kort i GIT.
Efter att en spelare klarat kunskapstestet i Min Golf och gjort spelprovet på er bana får ni som enskild klubb inte ställa egna krav för att godkänna Grönt Kort.
Ni kan däremot ställa egna krav för att spelaren ska få göra spelprovet på er bana. T.ex. spela en rond med en fadder på klubben, gå en utbildning eller bli medlem (se nedan)..
Rekommendationer och egna val
Utöver de delar i regelverket som är obligatoriska finns en del egna val ni på klubben kan göra. Bland annat kring hur ni erbjuder golfare under utbildning spel på er bana:
Spel på banan för att träna och göra spelprovet
Golfare under utbildning behöver få möjlighet att spela på banan för att träna och göra spelprovet. Men det är ni som bestämmer vem eller vilka som får spela på er bana, och vilka avgifter och regler som gäller.
Bestäm krav för att få spela på er bana
Ni kan exempelvis ställa krav på att spelaren måste spela med en av klubbens utsedda faddrar, delta i en utbildning på klubben eller bli medlem innan de får tillträde till er bana för att göra spelprovet.
Ni kan också kräva att minst en spelare i bollen har Grönt Kort, och/eller sätta en total maxgräns för handicap på spelarna i bollen, antingen alla dagar eller vissa dagar och tider.
Erbjud fadderverksamhet
Vi vill ju alla ge de nya golfarna en så bra väg in i golfen som möjligt. De flesta har vänner eller familj att spela med, som har Grönt Kort sedan tidigare. Men långt i från alla har någon att spela med när de börjar med golf.
Erbjud därför gärna fadderverksamhet med mer erfarna medlemmar. Faddern kan både agera markör vid spelprovet och tipsa om säker golf, banvård, speltempo och enklare regler. Det är något många av de nya golfarna efterfrågar och uppskattar!
Administrera Grönt Kort i GIT
Avsätt tio minuter och kika igenom den här YouTube-videon om hur du administrerar Grönt Kort i GIT:
I videon lär du dig bland annat hur du skapar en medlemskategori för Grönt Kort, skapar en ny person med Golf-ID, följer spelarens framsteg med kunskapstest och spelprov, registrerar (och raderar) spelprov och godkänner Grönt Kort.
Du hittar också allt om hur klubben administrerar Grönt Kort i GIT på Onlinehjälpen.
Tips! Skicka inte nya golfare som kommer till klubben att själva registrera sig för Golf-ID, då kan ni tappa en framtida medlem. Registrera dem istället i GIT. Då blir ni spelarens utbildningsklubb och får en bra start på er relation.
Frågor & svar om Grönt Kort.
Här hittar du svar på vanliga frågor från golfklubbar kopplat till regelverket, kraven och klubbens roll i spelarens resa mot Grönt Kort.
Grönt Kort för barn
För barn upp till 12 år gäller barnanpassade kunskapstest och spelprov. Här är allt du på klubben behöver veta om Grönt Kort för barn.
Bakgrund och utvärderingar
Regelverket och kraven för hur en spelare får Grönt Kort har funnits i många olika former genom åren. Läs om hur Grönt Kort utvecklats från 2004 och framåt.
Tillsammans med PGA

En bra introduktion till golfen är ett lagarbete. De olika rollerna på klubben har alla en viktig del i att välkomna nya spelare och ett bra samarbete är avgörande.
Därför görs allt arbete kring Grönt Kort i samarbete med tränarnas intresseorganisation PGA of Sweden. Tillsammans säkerställer vi att de olika kompetenser som finns i Golfsverige tas tillvara när nya spelare välkomnas in i vår fantastiska idrott.
Kontakt
