Att driva en golfanläggning innebär självklart att klubbledningen behöver kompetens inom idrotten golf, men även inom så vitt skilda områden som ekonomi, förvaltning, marknadsföring, kommunikation, systematiskt arbetsmiljöarbete, personalfrågor, it, service, bemötande, restaurang, grönyteskötsel, fastigheter och shop.
Det gäller också att kunna prioritera utan att öppet välja bort frågor eller intressegrupper. Vissa frågor är viktiga för juniorer, andra för nybörjare eller tävlingsinriktade medlemmar. För att skapa samsyn är det därför viktigt att klubben har en tydligt kommunicerad organisation för att nå sina långsiktiga mål utifrån klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund.
Många klubbar har ett aktiebolag som sköter driften av anläggningen. Det innebär att det finns två styrelser, en för föreningen och en för aktiebolaget. Vissa klubbar väljer in samma ledamöter i båda styrelserna, andra har två helt olika styrelser.
Där det finns två styrelser hanterar föreningen frågor kring idrott, tävling, träning, ja, all klubbverksamhet, och bolagsstyrelsen driften av anläggningen och den mesta personalen. Styrelsen har ett stort ansvar, både ekonomiskt och arbetsmiljömässigt, att styra verksamheten mot uppsatta mål. Valberedningens funktion är att hitta ledamöter med olika kompetens, kön och ålder som kan bidra till klubbens utveckling.
Organisation golfklubb – exempel
Så här kan en organisation i en golfklubb se ut, som drivs som en ideell förening, med eller utan driftbolag. Det är årsmötet som är högsta beslutande organ. Styrelsen drar upp riktlinjer och följer upp verksamheten. Klubbledningen ansvarar för den operativa driften.
Att vara en medlemsstyrd klubb innebär ofta krav på låga avgifter, samtidigt som anläggningen brottas med höga kostnader för driften.
Driften och skötseln av banan gör att klubben måste planera för långsiktiga investeringar i bland annat maskiner, samtidigt som anläggningen i cirka hälften av landets golfklubbar drivs helt i en ideell förening, där målet är en ekonomi i balans utan vinstkrav.

Delar i en helhet
För att klubben ska fungera krävs att alla delar jackar in i varandra. Valberedningen har en betydande roll i att skapa en sammansättning av styrelseledamöter som driver en utveckling mot en välmående golfanläggning med ekonomi i balans och attraktiv verksamhet.

Ha en helhetssyn
För att en organisation ska fungera väl behövs en helhetssyn. Ingen del är viktigare än någon annan, men alla är viktiga och behöver styra mot samma mål.

Ha en tydlig riktning
Att klubben har samsyn i riktning och värdegrund skapar gemenskap, arbetsglädje och långsiktighet.
Valberedningen är viktig för att skapa en väl sammansatt och fungerande styrelse. Styrelsen ska jobba övergripande mot klubbens vision, verksamhetsidé och värdegrund utifrån uppsatta mål, mätbara nyckeltal och återrapportering av faktiska resultat i verksamheten.

Analysverktyg och nyckeltal
Att analysera nyckeltal är viktigt för att utveckla klubben i önskad riktning. Få koll på hur du får ut användbar data ur GIT, via verktyg och rapporter.
Players 1st: medlems- och gästenkäter
Ta reda på vad medlemmar och gäster tycker om er bana, verksamhet, restaurang och mycket annat. Analysera svaren för att utveckla klubben och öka nöjdheten.
Styr åt samma håll
För att klubbens organisation ska fungera och samarbeta över gränserna krävs att alla styr mot samma mål och att det finns en intern och extern kommunikation som gör alla inblandade delaktiga och informerade om klubbens nuläge och önskade läge.
Samsyn i viktiga frågor krävs för ett lyckat förändringsarbete.

Att styra mot tydliga mål
Tydligt uppsatta mål gör det lättare för styrelse och operativ ledning att hålla fokus på vad som är prioriterat. Men vad är viktigt att mäta? Ja, det beror på klubben och ett gott råd är att gräva där man själv står. Svara på frågor som:
Vilken typ av klubb är vi?
Vilken är vår viktigaste målgrupp?
Vart vill vi vara om 3-5 år?
Ta hjälp av er SGF-rådgivare för att få en tydlig bild av nuläget, och hur klubben kan arbeta mot uppsatta mål genom nyckeltal och mätpunkter. Det kan gälla antal medlemmar, greenfeegäster, en ekonomi i balans eller idrottsliga framgångar.

Rekrytering
När ni ska rekrytera nyckelpersoner till styrelse eller personal är det viktigt att göra ett ordentligt förarbete. Identifiera klubbens behov, gör en ekonomisk kalkyl och skapa en tydlig beskrivning av uppdraget. Det ökar chansen att göra en lyckad rekrytering.
Det kan i sin tur vara avgörande för hur väl klubben når uppsatta mål, som fler och nöjdare medlemmar, fler spelade ronder, en mer inkluderande miljö – helt enkelt en mer välmående golfklubb. Via länkarna nedan får du mer tips och råd kring rekrytering.
Rekrytering av styrelse och personal
Varje rekrytering av en nyckelperson kan bli avgörande för klubbens utveckling. Genom att göra ett ordentligt förarbete ökar chansen att engagera eller anställa rätt person. Här får du tips och råd.
Guide för personalrekrytering
Ladda ner guiden till att rekrytera nyckelpersoner på golfklubben, och öka chansen att välja rätt person.