Kurstillfälle: 2025–2026
Den första upplagan av Banskötsel 3 startar vecka 46 2025 och avslutas i november 2026.
Ansökningsperiod: Ansökan är öppen 11 augusti–30 september 2025. Ansökan sker via en länk som publiceras här den 11 augusti.
Antagningsperiod: Under perioden 1–15 oktober kan intervjuer med anmälda deltagare eventuellt genomföras, som sedan ligger till grund för slutgiltigt antagande.
Antagningsbesked: Senast 17 oktober beräknat vi ge besked till samtliga anmälda, om man antagits till utbildningen eller ej.
Utbildningen genomförs av SGF:s rådgivare inom bana och anläggning, samt inbjudna experter inom specifika områden.
Två kursblock genomförs i Uppsala, i samarbete med och på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)*. Fyra block planeras att genomföras i Halmstad.
Om utbildningen
Banskötsel 3 är det tredje steget i utbildningsstegen för banpersonal, och arrangeras regelbundet av Svenska Golfförbundet (SGF) på nationell nivå.
Utbildningen är framtagen av SGF tillsammans med Swedish Greenkeepers Association (SGA). Den lanseras hösten 2025, och ersätter tidigare ”Vidareutbildning banpersonal” samt delar av ”Högre greenkeeperutbildning”. Läs mer om förändringarna här.
Målgrupp
Personer som arbetar med golfbaneskötsel, som har eller vill ha djupare kunskap samt ansvar för drift och utveckling av golfbanor.
Upplägg, omfattning och innehåll
Totalt 18 dagar fördelat på sex olika kursblock á tre dagar, över 12 månader.
Kursprogram: Innehållet är i huvudsak följande (ordningen kan variera):
1. Förutsättningar
Här fördjupar du dig i Golfsveriges och golfklubbens organisation för att du i din roll ska kunna skapa dom bästa förutsättningar i samverkan med styrelse och uppdragsgivare.
Utöver det handlar blocket om få kunskap om de yttre förutsättningarna som du behöver hantera för att nå verksamhetens mål.
2. Växten
I det här blocket fokuserar vi på gräs och de påverkande faktorerna.
Du studerar hur de olika gräsarterna reagerar på och anpassar sig till olika stressfaktorer och skötselåtgärder. Vi utgår från samspelet mellan växt, mark, vatten och andra organismer.
3. Vatten
Här lär du dig lagar och förordningar när det gäller vattenuttag och dikning, hur dammar sköts och vilken funktion de har för levande varelser.
Beräkning av vattenförbrukning är också en del i utbildningen.
4. Marken
I detta block får du fördjupa dig i hur marken är uppbyggd och fungerar, samt vad som sker vid olika skötselåtgärder. Du får också studera samspelet mellan mark och vatten.
5. Datadriven banskötsel
Här tränar vi på att tillämpa metoder för systematisk datainsamling och analys inom banskötsel, samt använda digitala verktyg för att fatta informerade och hållbara beslut om resurshantering och underhåll.
Du får kunskaper om hur den datadrivna skötselns roll påverkar utvecklingen av effektiva, hållbara och framtidssäkrade idrottsanläggningar.
6. Examination
Under utbildningen genomförs ett examensarbete som under detta kursblock ska redovisas både muntligt och skriftligt.
Detaljerat kursprogram inklusive datum och platser skickas ut till anmälda deltagare minst tre veckor före aktuellt kursblock.
Efter genomförd utbildning ska du ha förmåga att:
förklara de faktorer som påverkar golfbanans skötsel och utveckling över tid.
analysera data, planera och genomföra skötselmoment.
utvärdera och optimera drift och underhåll med hänsyn till spelbarhet, resurshushållning och miljömässig hållbarhet.
aktivt kunna utveckla och säkra spelplatsen.
(Mer detaljerat program bifogas vid kallelsen, till alla antagna deltagare)
Förkunskaper
Du som söker ska ha genomgått Banskötsel steg 2, alternativt Grundutbildning banpersonal och/eller Vidareutbildning banpersonal före 2026, eller likvärdig utbildning.
Du ska ha goda kunskaper i matematik och svenska, samt grundläggande förståelse i engelska. Erfarenhet som arbetsledare inom banskötsel på en golfklubb är meriterande.
Föreläsare och platser
Utbildningen genomförs av SGF:s rådgivare inom bana och anläggning, samt inbjudna experter inom specifika områden.
Två av kursblocken genomförs i Uppsala, i samarbete med och på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)*. Övriga platser kommuniceras i god tid inför respektive kursblock.
Avgift
Preliminärt 43 000 kronor per deltagare för samtliga kursblock, inklusive lunch, fika och tillgång till utbildningsplattform. (Definitiv kursavgift meddelas i samband med att anmälan öppnar.)
Avgiften delfaktureras under två olika verksamhetsår. Exempel: för utbildningen 2025–2026 sker den första betalningen under 2025 och den andra under 2026.
Boende, övrig mat och resa tillkommer. Pris för boende under respektive kursvecka meddelas de som antagits till utbildningen.
Tips! Kommunerna har i de flesta fall bidrag för utbildning inom föreningslivet. Kontakta din kommun och kontrollera om bidrag kan erhållas.
Boende
Våra utbildningsställen kan erbjuda kostnadseffektivt boende, som betalas av deltagaren själv eller dennes arbetsgivare. Mer information skickas till antagna deltagare.
Krav för godkänd utbildning
Ett stort värde av utbildningen är att få diskutera, interagera och vara kreativ med kollegor i branschen. Vi vill att du deltar vid och kommer förberedd till varje schemalagt kursblock, och genomför alla tilldelade uppgifter.
Uppgifter förekommer under hela utbildningen. En del uppgifter genomförs digitalt, och en del vid de fysiska utbildningstillfällena. Vid avvikelse i någon form beslutar kursledningen huruvida du blir godkänd eller ej.
Intyg
Kursdeltagare som är godkända på samtliga block samt den muntliga och skriftliga presentationen av examensarbetet erhåller kursintyg och kursdiplom.
Deltagarantal
Minst 18 och max 24 deltagare. Vid färre än 18 anmälda deltagare har Svenska Golfförbundet rätt att ställa in eller skjuta upp utbildningen.
Avbokningsregler
(Samma som SGF:s övriga banskötselutbildningar.)
Avbokning meddelas till fredrik.seeger@golf.se.
Kostnadsfri avbokning gäller fram till 20 arbetsdagar innan kursblock 1 startar.
Vid avbokning 19–11 arbetsdagar före kursstart debiteras 50 % av kursavgiften. Därefter debiteras hela kursavgiften.
SGF godkänner att en kvalificerad ersättare tar den anmälda deltagarens plats, förutsatt att ni meddelar oss före kursstart.
*Om Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
SLU har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning.
Genom SLU:s fokus på samspelen mellan människa, djur, ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar universitetet till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet.
Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
Om banskötselyrket
Golfbaneskötsel är ett kvalificerat arbete och det finns cirka 450 golfklubbar i Sverige som har behov av utbildad personal på alla nivåer inom banskötsel.
Det bedrivs utbildning på flera nivåer, och Banskötsel 3 är det tredje steget. Efter genomgången utbildning, samt några års praktisk erfarenhet av yrket, finns möjligheter till fort- och vidareutbildning.
Vill du få ökade kunskaper inom ledarskap, projektledning och ekonomi finns Golf Management, en gemensam utbildning för administratörer och greenkeepers. Den är även ett försteg till Golfens klubbchefsutbildning.
Utöver detta anordnar SGF och SGA regelbundet utbildningar, webbinarier, erfarenhetsträffar och lärandeforum inom olika ämnen som rör golfbaneskötsel.
Kontakt vid frågor

Fredrik Seeger
Rådgivare bana och anläggning Skåne och Blekinge.