Gå till sidans innehåll
Folksam logoMore golf logotyp

Nyheter inom golfens yrkesutbildningar.

Hösten 2025 och våren 2026 lanseras nya utbildningar inom banskötsel och administration, framtagna för att bättre möta framtidens kompetensbehov hos klubbens personal. Läs om förändringarna och få svar på vanliga frågor.

De nya utbildningarna inom bana och administration har tagits fram av Svenska Golfförbundet (SGF) tillsammans med yrkesorganisationerna Golf Management Sverige (GAF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA). De ersätter de tidigare utbildningsstegen för dessa yrkesroller.

Innehåll och omfattning är mer anpassat till dagens krav och verklighet: det går snabbare att bygga kompetens, progressionen är tydligare och utbildningarna är mer praktiskt användbara.

Målet är att fler ska komma snabbare in i utbildning och nå högre kunskapsnivåer, och att kunskap sprids brett i branschen.

Ny utbildningsstege banskötsel

De tidigare Grundutbildning banskötsel (GUB), Vidareutbildning banskötsel (VUB) och Högre greenkeeperutbildning (HGU) ersätts av Banskötsel steg 1, 2 och 3, samt Golf management. Den sistnämnda genomförs tillsammans med personal inom administration.

Banskötsel steg 1

En endags introduktionsutbildning för nyanställda, där man snabbt lär sig arbeta säkert med grundläggande arbetsmoment, under handledning.

Genomförs i första hand av arbetsgivaren på golfklubben, som del i arbetsplatsintroduktion, eller i vissa fall av Svenska Golfförbundet i kluster med andra klubbar i regionen.

Uppstart sker våren 2026. Banchefer som vill anordna en introduktionsutbildning kan kontakta sin SGF-rådgivare för mer information.

Banskötsel steg 2

En 40-timmars grundläggande utbildning i golfbaneskötsel, fördelat på fyra fysiska utbildningsdagar (två på våren, två på hösten) samt sex digitala föreläsningar under säsong.

För personal med viss erfarenhet som här får en bredare kompetens och kan ta ett ökat ansvar för fler moment, vilket skapar mer flexibilitet för hela arbetslaget.

Uppstart för Banskötsel 2 sker våren 2026. Anmälan öppnar innan årsskiftet.

Banskötsel steg 3

Totalt 18-dagars utbildning fördelat på sex tredagars kursblock över 12 månader, med fokus på drift och utveckling av golfbanor.

För den som vill eller ansvarar för drift och utveckling av golfbanor. Utbildningen ger en djupare förståelse för långsiktig banskötsel, vilket stärker banans kvalitet och hållbarhet över tid.

Utbildningen startar i november 2025 med kursblock 1 vecka 46. Anmälan öppnar 11 augusti.

Golf management

En gemensam utbildning för greenkeepers och administratörer som ger ökad kunskap om ledarskap, projektledning och ekonomi.

Golf management startar i november 2025. Steget är även ett försteg till Golfens klubbchefsutbildning.


Utöver dessa tre nya steg erbjuder SGF och SGA – precis som tidigare – ämnesspecifika utbildningar, webbinarier, seminarier och ERFA-träffar. Bland annat inom maskiner och mekanik, hållbarhet, spelupplevelse och arbetsmiljö.

Ny utbildningsstege administration

GAF:s tidigare utbildningar Service Management (SM), Klubb Management Kansli (KMK) och Klubb Management Ledning (KML) ersätts av Golfadministration samt Golf management. Den sistnämnda genomförs tillsammans med personal inom banskötsel.

Golfadministration

Utbildningen vänder sig till den som har börjat arbeta på golfanläggningens kansli och har arbetsuppgifter inom såväl administration som i reception.

Utbildningen arrangeras av GAF, i samarbete med SGF. Uppstart sker i oktober 2025.

  • Läs mer på gafsverige.se (uppdateras med mer info i början av juli)

Golf management

En gemensam utbildning för administratörer och greenkeepers där man får ökad kunskap om ledarskap, projektledning och ekonomi.

Utbildningen arrangeras av GAF, i samarbete med SGF. Uppstart sker i november 2025.

Golf management är även ett försteg till Golfens klubbchefsutbildning.

  • Läs mer på gafsverige.se (uppdateras med mer info i början av juli)


Utöver dessa två nya steg erbjuder SGF och GAF – precis som tidigare – ämnesspecifika utbildningar, webbinarier, nätverksträffar och utvecklingsprogram inom bland annat GIT, arbetsmiljö, jämställdhet & inkludering och ledarskap.

Bakgrund till förändringarna

De nya utbildningarna inom banskötsel och administration är en del i ett större omtag av utbildningsstegen för dessa yrkesområden.

Förändringsarbetet genomförs av Svenska Golfförbundet (SGF) tillsammans med de yrkesorganisationerna Golf Management Sverige (GAF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA).

När det gäller tränarutbildningarna gjorde PGA och SGF redan hösten 2020 en utvärdering och utveckling av Tränarassistentutbildning och Högre tränarutbildning. Nya omgångar startar hösten 2025. Läs mer på pgasweden.com.

Uppdateringar runt golfens yrkesutbildningar sker löpande. Håll utkik och ta del av informationen här på golf.se.

Frågor & svar om de nya banskötselutbildningarna

Här hittar du svar på vanliga frågor om de nya banskötselutbildningarna. Frågorna är uppdelade i fyra delar: klubbens, klubbchefens, banchefens samt styrelsens perspektiv.

Har du frågor om de nya utbildningarna inom administration, läs mer hos gafsverige.se (uppdateras i början av juli).

Allmänna frågor ur klubbens perspektiv:

Varför har utbildningsstegen för banpersonal gjorts om?

Den gamla utbildningsstegen tog lång tid att genomföra och var inte så flexibel.

Den nya är mer anpassad till dagens krav och verklighet på golfbanor: det går snabbare att bygga kompetens, progressionen är tydligare och utbildningarna är mer praktiskt användbara.

Det gör det lättare för er som klubbledning att planera och utveckla personalen i sin bildningsresa.

Vi har nyanställda som aldrig arbetat på en golfbana. Vilken utbildning ska de gå?

Vi rekommenderar Banskötsel 1. Den ger en introduktion till golf som spel, banans funktion och grundläggande säkerhet och arbetsmetoder.

Målet är att snabbt göra den nyanställda till en trygg, produktiv del av banteamet.

Banskötsel 1 kan med fördel arrangeras på din golfklubb, som en del i er arbetsplatsintroduktion, med er banchef som utbildare.

Vad är nästa steg för banpersonal som jobbat en eller ett par säsonger?

Nästa steg är Banskötsel 2. Det är en fördjupande utbildning som blandar fysiska kurstillfällen med digitala moment över en hel säsong.

Den breddar kunskapen om drift och underhåll och ger personalen förmåga att utföra fler arbetsuppgifter självständigt och med högre kvalitet.

Vad är nästa steg för personal som gått Grundutbildning banpersonal (GUB)?

De ska gå vidare till Banskötsel 3. Det är en avancerad utbildning som bygger vidare på grundutbildningen och ger en djupare förståelse för långsiktig banskötsel, hållbara spelytor och modern greenkeeping.

Vad är nästa steg för personal som gått Vidareutbildning banpersonal (VUB)?

För dem är nästa nivå Banskötsel 3.

Vissa delar kommer att vara en repetition, men utbildningen ger också fördjupad kunskap i datastyrning, analys och strategisk skötsel – viktiga områden för att klara framtida miljökrav och effektivisering.

Beroende på roll och arbetsuppgifter kan också Golf management vara aktuell.

Finns något nästa steg för personal som gått Högre Greenkeeperutbildning (HGU)?

Ja, för dem är Banskötsel 3 (BS 3) aktuell. Den ger en uppdaterad och fördjupad kompetens för att möta dagens och morgondagens krav, med mer fokus på dataanalys, digitala hjälpmedel och resurseffektiv förvaltning.

Detta är avgörande för att er bana ska kunna leverera hög kvalitet med minskad miljöpåverkan och hållbara driftskostnader.

Beroende på roll och arbetsuppgifter kan också Golf management vara aktuell.

Utbildningarna verkar kortare. Innebär det att personalen lär sig mindre?

Nej, tvärtom. De nya utbildningarna är mer fokuserade och praktiska. Tekniska och praktiska moment ligger i banskötseldelen, medan ledarskap, ekonomi, projektledning och kommunikation ges i separata utbildningar – till exempel Golf management och Golfens Klubbchefsutbildning.

Det gör att ni kan bygga en mer flexibel och behovsstyrd kompetensutveckling för både banpersonal och administrativ personal.

Frågor ur klubbchefens perspektiv:

Varför är det viktigt att banpersonalen utbildar sig?

Banans skick är ofta det som medlemmar och gäster värderar högst – det är kärnan i er produkt.

En utbildad banpersonal säkerställer högre kvalitet på spelytorna, bättre planering och färre misstag. Det bidrar direkt till ökad spelupplevelse och nöjdare medlemmar.

Vi har många erfarna banarbetare – behövs utbildning ändå?

Ja. Även erfarna medarbetare behöver uppdatera sina kunskaper.

Nya krav på miljöhänsyn, resurshushållning och datastyrd banskötsel gör att personalen behöver hänga med i utvecklingen. Utbildning ger också motivation och stärker lagkänslan.

Vad vinner vi som klubb på att ha utbildad banpersonal?

Med utbildad banpersonal får ni:

  • Högre kvalitet på banan – jämnare standard året runt.

  • Mer effektiv drift – rätt kompetens minskar risken för fel som kostar både tid och pengar.

  • Flexibelt och tryggt team – fler kan ta ansvar för fler uppgifter.

  • Attraktiv arbetsplats – utbildning och utveckling ökar trivseln och gör det lättare att behålla personal.

Vi har fullt upp – hur ska vi hinna?

De nya utbildningarna är anpassade för att fungera parallellt med jobbet. Praktiska moment och digitala delar kan ofta planeras in under säsongen.

En kort insats nu sparar mycket tid i framtiden.

Vi har inte så stor budget – är det värt det?

Absolut. Utbildning är en investering som återbetalar sig i bättre spelupplevelse, högre medlemsnöjdhet och minskade kostnader för skador och felaktigt utfört arbete.

Dessutom stärker det klubbens hållbarhetsarbete och anseende.

Hur väljer vi vilka som ska gå vad?
  • Nyanställda börjar med Banskötsel 1 (BS 1).

  • Medarbetare som arbetat en eller några säsonger, eller som gått BS 1, går Banskötsel 2.

  • De mest erfarna, inklusive banchefen, går Banskötsel 3.

För roller som kräver mer ledarskap och planering finns även Golf Management och Golfens Klubbchefsutbildning, som komplement till banskötselutbildningarna.

Bör jag som klubbchef gå någon av dessa banskötselutbildningar?

Ja, det kan vara väldigt värdefullt. Även om banskötselutbildningarna främst är riktade till personal som arbetar praktiskt på banan, rekommenderas att klubbchefer som inte har tidigare erfarenhet av banskötsel går Banskötsel 1 och gärna även 2.

Det ger dig en praktisk förståelse för arbetet på banan, hur olika insatser påverkar spelupplevelsen och vilka resurser som krävs

Det gör i sin tur att du tillsammans med banchef och styrelse kan fatta kloka beslut om investeringar och prioriteringar, och planera driften långsiktigt och kostnadseffektivt.

Frågor ur banchefens perspektiv:

Varför ska jag som banchef prioritera att skicka personalen på utbildning?

Utbildad personal är en nyckel till hög kvalitet på spelytorna, bättre arbetsmiljö och ett mer självständigt och engagerat team.

Det sparar tid, minskar risken för misstag och bidrar till en mer förutsägbar banstandard – något som både medlemmar och gäster märker direkt.

Vi har ont om tid – hur ska vi hinna utbilda oss?

De nya utbildningarna är utformade för att vara mer flexibla och effektiva än tidigare. Många moment sker digitalt eller i kortare block, så att det går att kombinera med det dagliga arbetet.

Investeringen i tid betalar sig snabbt tillbaka genom färre fel, bättre planering och ett tryggare arbetslag.

Vad tjänar vi konkret på att vår banpersonal går de olika stegen?
  • Banskötsel 1: Nyanställda lär sig grunderna snabbt och kan börja bidra utan att ta onödig tid från mer erfarna kollegor.

  • Banskötsel 2: Personal med viss erfarenhet får en bredare kompetens och kan ta ansvar för fler moment, vilket ger dig mer flexibilitet i schemaläggning och minskar sårbarheten vid sjukdom eller högsäsong.

  • Banskötsel 3: För de mest erfarna skapar denna utbildning en djupare förståelse för långsiktig banskötsel, vilket stärker banans kvalitet och hållbarhet över tid. Samtidigt får du en bättre grund för att diskutera nya metoder, maskininvesteringar och arbetsrutiner.

  • Golf management: För den som är eller vill bli banchef och har behov av ökad kunskap om ledarskap, projektledning och ekonomi. Kan leda till bättre beslut och bättre samarbete med övriga i klubbledning och styrelse.

Vi har redan erfarna säsongsarbetare. Behöver de verkligen gå utbildning?

Ja. Erfarenhet är värdefull, men dagens banskötsel ställer högre krav än tidigare.

Ny teknik, digital styrning, datainsamling och miljökrav gör att även erfarna behöver hålla sig uppdaterade.

Utbildning ger också motivation och visar att du satsar på teamet.

Vi har en tajt budget – hur ska vi tänka?

Utbildning är en investering som snabbt betalar sig. Med rätt kompetens kan du och teamet arbeta mer effektivt, prioritera rätt insatser och minska risken för dyra fel.

Dessutom är utbildning en viktig del i att behålla och motivera personal, vilket minskar kostnader för rekrytering och upplärning.

Är utbildningarna anpassade efter olika typer av golfbanor?

Ja, innehållet är grundläggande men anpassningsbart för olika förutsättningar – oavsett om ni är en mindre medlemsklubb eller en större anläggning med högt speltryck.

Behöver jag som banchef gå någon utbildning?

Absolut! Banskötsel 3 är till för dig som vill hålla dig uppdaterad om modern greenkeeping, datastyrning och hållbarhet.

Utöver banskötselstegen finns också Golf Management och Golfens klubbchefsutbildning – utbildningar inom ledarskap, planering och driftsekonomi. De ger dig stöd i din roll som arbetsledare och i dialogen med klubbchef och styrelse.

Frågor ur styrelsens perspektiv:

Varför ska vi som styrelse skicka vår personal på utbildning?

Att skicka personal på kontinuerlig utbildning är en investering i golfklubbens framtid. Det leder till ökad kompetens, ökad produktivitet och förbättrad arbetsmiljö, vilket i sin tur kan leda till ökad lönsamhet och konkurrenskraft.

Genom att satsa på personalutbildning visar ni som styrelse att ni ser personalen som en viktig tillgång och att man är beredd att investera i arbetsgruppens utveckling, vilket i längden gynnar hela golfklubben.

Vi har inte så stor budget – är det värt det?

Utbildning är en investering som snabbt betalar sig. Med rätt kompetens kan du och teamet arbeta mer effektivt, prioritera rätt insatser och minska risken för dyra fel.

Dessutom är utbildning en viktig del i att behålla och motivera personal, vilket minskar kostnader för rekrytering och upplärning.

Vilken effekt kan vi få med fler utbildade inom organisationen?

En ökad utbildningsnivå inom personalen, inklusive styrelsen, kan leda till förbättrad kommunikation, ökad förståelse för varandras roller och ansvarsområden, samt en mer effektiv genomförandekraft.

Det kan också leda till bättre beslutsfattande, ökad innovation och bättre anpassning till förändrade förutsättningar.

Det är många olika organisationer som erbjuder utbildningar. Hur bör vi tänka som styrelse?

Det är viktigt att noggrant utvärdera de utbildningar som erbjuds, med fokus på att de stärker golfklubbens förmåga att leda och utveckla organisationens totala verksamhet.

Utbildningarna bör väljas efter klubbens specifika behov och mål inom bana, idrott och administration.

Golfens organisationer – förbund, distrikt och yrkesorganisationer – genomför tillsammans utbildningar inom ovanstående områden, väl anpassade för att möte golfens utveckling idag och framåt.

Utöver det samverkar vi i golfen självklart med idrottsutbildarna från RF-SISU, IHM Business School och andra organisationer för att leverera ett komplett utbildningsprogram.

Har du frågor om utbildningsstegen är du alltid välkommen att kontakta din rådgivare från SGF.

Hur ser SGF:s totala utbildningskarta ut?

Lite grovt beskrivet finns det utvecklingsprogram för golfklubben, som Bättre spelupplevelse och Fairways.

Det finns också styrelseutbildningar, samt utbildningar för ideella funktioner, som ledarutbildning och regel-, tävlings-, och domarutbildningar.

För de som vill satsa på en yrkeskarriär inom golfen erbjuder PGA of Sweden utbildningar för tränare, GAF för personal inom klubbledning, kansli eller reception och SGF och SGA för personal inom banskötsel.

SGF arbetar nu med att ta fram en tydlig matris, där du i styrelsen kan se vilka utbildningar som finns, vilken utbildningsnivå golfklubben besitter och vilka behov som finns.

Kontakt vid frågor

Bild på Claes Björklund

Claes Björklund

Rådgivare verksamhet och styrning Gotland, Göteborg och Halland.

claes.bjorklund@golf.se

070-858 42 82

Mer inom Utbildning (bana)

Huvudpartners.
  • Folksam
  • Moregolf logo
Officiella partners.
  • Ahlsell logo
  • Bilia logotype
  • Callaway logo
  • Crona logo
  • Cutter and Buck logo
  • Dormy logo
  • Enkla Elbolaget logga
  • Footjoy logotyp
  • LiveIt logotyp
  • Mariestads Alkoholfri logotyp
  • Logo Rewell
  • RS Sports logo
  • Scandic logotyp
  • Stihl logotyp
  • Swedbank logotyp
  • Titleist logotyp
  • Viaplay logotyp
Kategoripartners.
  • ConceptX logotyp
  • Destination Gotland logotyp
  • Easton Golf logotyp
  • Evy logotyp
  • Golf GameBook logotyp
  • Golfamore logotyp
  • Golfstore logotyp
  • HereWeGo Golf logotyp
  • Kärcher logo
  • Kia Bilcentrum Malmö logotyp
  • Malm Watches logotyp
  • NEH logotyp
  • OnTee logotyp
  • Ping logotyp
  • Securitas Direct logga
  • Trackman logotyp
  • Verisure logga
Till toppen