
Om kampanjen
Golfanläggningen kan relativt enkelt förbättra livsvillkoren för djur och insekter, med liten arbetsinsats och utan stora kostnader. På de cirka 70 ha som en 18-håls golfbana använder, finns ofta förutom klippt gräs också dammar, diken, stenmurar, åkerholmar, äldre lövträd, brynmiljöer och oklippta gräsytor (ruffar).
Kampanjen ”Gör golfen vildare” är framtagen av SGF och Världsnaturfonden WWF, för att lyfta de insatser golfklubbar i Sverige gör för den biologiska mångfalden. Du kan med hjälp av beräkningsmallen registrera hur många vilda kvadratmeter din klubbs bana har.
På kampanjsidan finns också tips på enkla åtgärder för att göra delar av er golfanläggning mer pollinatörsvänlig. Dessutom får du tips på aktiviteter ni kan göra tillsammans på klubben för att öka engagemanget bland era ideella och stärka ert varumärke i lokalsamhället.
Beräkningsmall för vilda kvadratmeter
Nu finns en beräkningsmall i excel, som hjälper dig räkna ut alla vilda kvadratmeter på din golfanläggning. Där finns förklaringar på hur du räknar olika insatser för biologisk mångfald – som död ved, fågelholkar och blomsterrabatter. Enkelt och smidigt!
(Glöm inte att registrera era kvadratmeter på kampanjsidan när du räknat ut totalen.)
Kommunikationsmaterial
Det finns fint kommunikationsmaterial som din klubb kan använda för att sprida budskapet om hur ni jobbar med biologisk mångfald på er anläggning.
Ni hittar fina skyltar att skriva ut och sätta upp på golfklubben för att visa vad ni gör och inspirera era medlemmar till att också engagera sig för ett vildare Sverige. Ni hittar också delningsbilder till sociala medier samt banners att ha på hemsidan eller i mejlsignaturen.

Tips 1: Gör en happening på klubben
Passa på att uppmärksamma den värdefulla insats din golfklubb gör för att bevara och utveckla biologisk mångfald på och runt golfbanan. Bjud in till en happening på klubben för medlemmar, sponsorer, kommunen, myndigheter och inte minst allmänheten.
Låt alla kreativa idéer prövas som gör dagen minnesvärd, bidrar till stolthet i klubben, och ger er ökad legitimitet i lokalsamhället.
Här är några tips på aktiviteter (kopplade till Biologiska mångfaldens dag, men går att göra närhelst det passar din klubb).

Tips 2: Sök pengar från Projektstöd 65+
Med hjälp av det nya Projektstöd Klubb 65+ kan golfklubbar ansöka om stöd för regelbundna aktiviteter utöver golfspel för golfare som är 65 år eller äldre.
Vill ni vara med och göra golfen vildare? Sök då Paket 1 - Social hållbarhet i arbete med biologisk mångfald som bidrar till ett mer hållbart samhälle både inom ekologisk och social hållbarhet.
Golfklubben kan starta upp sociala grupper som regelbundet gör insatser på golfbanan på ett enkelt och praktiskt tillvägagångssätt för att öka den biologiska mångfalden på golfbanan.
