Om Stockholms GDF
Antal klubbar: 58
Antal medlemmar i klubbarna: cirka 111 000*
Andel kvinnor i klubbarna: 25,2 %*
Startade Vision 50/50-programmet: 2018Om Ångermanlands GDF
Antal klubbar: 5
Antal medlemmar i klubbarna: cirka 3 700*
Andel kvinnor i klubbarna: 27,4 %*
Startade Vision 50/50-programmet: 2019
* Siffror från GIT, juli 2020
Distriktsförbunden har en viktig roll i arbetet för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Vi har pratat med det största, Stockholms GDF, och ett av de minsta, Ångermanlands GDF, om deras erfarenheter hittills.
Vision 50/50-programmet är egentligen utformat för golfklubben, och under utbildningen får deltagarna uppgifter att spana på verksamheten, ta fram vision, verksamhetsidé och värdegrund för klubben, skapa en referensgrupp med klubbens personal, entreprenörer och ideellt engagerade medlemmar.
Av naturliga skäl fungerar det inte på samma sätt när ett golfdistrikts styrelse deltar, men mycket av innehållet och de kunskaper och insikter det ger går att applicera även på distriktens arbete.

Vill skapa ett inkluderande tänk
– Vi har fått ett annat tankesätt som genomsyrar vårt arbete, och kommer att ge våra kommittéer uppdraget att se över sina verksamheter så att de ligger i linje med den vision, verksamhetsidé och värdegrund som tagits fram under arbetets gång, säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.
Han får medhåll av förändringsledare Gunilla Hamel.
– Vi försöker skapa ett mer inkluderande tänk för alla, säger hon.
Distriktet som katalysator för nya mötesplatser
Stockholms GDF är det största av Sveriges 21 golfdistriktförbund och gick med i programmet 2018. Traditionellt sett engagerar sig distrikten i seriespel och ungdomsverksamhet, men Vision 50/50-programmet har lett till en breddad syn på distriktets roll.
– Vi ser att vi tydligare kan fungera som en katalysator, att hjälpa distriktets klubbar att växa genom att tillhandahålla mötesplatser med olika innehåll, säger Per Forsberg Blavier.

Kunskap viktigt för att möta motstånd
För Ångermanlands GDF har Vision 50/50-programmet framför allt lett till en kunskapshöjning. Det menar Ann Holst, som är distriktsordförande och som samtidigt varit förändringsledare för arbetet:
– Det är så lätt att tro att vi kan de här sakerna redan. Även om vi jobbat en hel del med ämnet är det viktigt att få en bredare förståelse för vad det betyder och att börja tänka i de här banorna. Det finns mycket motstånd, och för att kunna bemöta det behöver vi ha kunskap och ha fått möjlighet att reflektera över vad det betyder och innebär.
Processledare utifrån har stor betydelse
Ångermanland har valt att ta in en extern processledare för Vision 50/50-arbetet, som stöttat och drivit distriktets styrgrupp längs vägen.
– Det har betytt jättemycket att ha en person utifrån som lett arbetet med att se över varför vi finns till, vad vårt syfte är och vad distriktet ska göra.

Skapat tydlighet för distriktens roll
– Att skapa den här tydligheten för oss kring vad vår roll är i samverkan med förbundet, det har varit viktigt. Om vi vet varför vi finns till och att vi gör praktisk och konkret nytta – då blir det roligare och enklare. Vi blir helt enkelt mer motiverade, avslutar Ann Holst.
Tre insikter från Vision 50/50-arbetet
Förändringsledaren bör ha erfarenhet av distriktets verksamheter och strukturer, både formella och informella.
En ögonöppnare för både män och kvinnor.
Värt att gå, om inte annat för den personliga utvecklingens skull.
Text och bild: Lena Lindström
Publicerad: September 2020