Vad har utmärkelsen Årets Natur- och Miljöpris 2017 betytt för Ekerum Resort?
– Först och främst var det roligt att få. Dessutom har det inneburit bättre kontakt med länsstyrelsen.
Kan du ta ett konkret exempel?
– Före min tid – utmärkelsen kom mitt första år på Ekerum – hade vi inte så bra kontakt med länsstyrelsen. Vi har tillsammans med länsstyrelsen skapat ett 150 hektar stort naturreservat på och kring banan.
Hur har arbetet fortsatt?
– Förutom det jag svarade tidigare så tar jag kontakt med länsstyrelsen och stämmer av varje gång vi ska göra något på banan. Det gynnar båda parter.
Vad är du mest stolt över när det gäller klubbens miljöarbete?
– Att vi tack vare samprojektet med tolv-femton hektar nyskapad sandmark har fått rödlistade bin tillbaka, bin som inte funnits på Öland sedan trettiotalet.
Vad är ditt råd till andra klubbar som inte kommit i gång med miljöarbetet – eller är i början av det?
– Ta kontakt med länsstyrelsen – vi är inte varandras motpoler. Jag var på Växjö Golfklubb innan jag kom till Ekerum och där hade jag bra kontakt med kommunekologen. Börjar du föra en dialog med ansvariga myndighetspersoner kan du få ut mycket av det.
Juryns motivering:
Vinnaren av SGA:s & SGF:s Natur- och miljöpris 2017 har genomgått en stor omvandling för att komma dit den är idag. Det som började med ett renoveringsprojekt på golfbanan slutade som ett av de bästa exemplen på ett gott samarbete mellan en golfbana och myndigheter, främst länsstyrelsen i sitt län.
Det är ett samarbete som har integrerat golfbanan med sin omgivande natur för att främja en försvinnande, lokal flora och fauna. Med ett stort miljötänk och strävan för att bättre hushålla sina resurser blev det en omvandling som drog till sig inte bara lokal uppmärksamhet, utan även ett av golfvärldens största miljöpriser – och nu även Golfveriges största miljöpris. Vinnaren av SGA:s och SGF:s Natur- och Miljöpris 2017 är Ekerum Resort.
Text: Thomas Björn
Foto: Ekerum Resort