Maxtaket i korthet
Beslutet innebär inte någon reglering av prissättning eller hinder mot greenfeemedlemskap. Runt 300 klubbar erbjuder idag den typen av medlemskap med olika prisbild.
Ett maxtak på antalet aktiva Golf-ID en klubb eller ett bolag kan utfärda införs. Antalet kopplas till hur många golfhål en anläggning har.
Taket sätts till 2 800 för en 18-hålsbana och 1 680 för en 9-hålsbana. Detta ska inte förväxlas med det egna maxtak som klubben kan ha, ofta långt under den kapacitet som tillåts i detta förslag.
Det finns plats för alla nuvarande, och många nya golfspelare, när maxtaket träder i kraft. Vissa spelare kan dock under hösten behöva titta efter en ny klubb att vara medlem i 2026.
Ingen spelare utesluts från Golfsverige
Ingen utesluts från Golfsverige när maxtaket träder i kraft. Inte heller hindras någon som är nyfiken på golf att komma igång. Det finns en stor mängd medlemskap och vägar in i golfen runt om i Golfsverige.
Konkurrensverket utreder frågan om maxtak
I januari anmälde ett antal golfklubbar förslaget om maxtak för Golf-ID till Konkurrensverket. Nu har myndigheten meddelat att de väljer att gå vidare med en utredning. SGF anser att maxtaket ligger inom konkurrenslagens gränser, och välkomnar en utredning. Tills vidare gäller förbundsmötets beslut och införandet av maxtaket startar som planerat den 1 juli. Läs mer om utredningen här.
Det här händer nu.
6 maj visas din klubbs maxtak för aktiva Golf-ID på startsidan i GIT.
11 juli 2025 införs maxtaket. Om klubben då har fler Golf-ID:n än maxtaket tillåter får ni behålla dem året ut, men ni kan inte ersätta några om antalet fortfarande överstiger gränsen. Om ni ligger under maxtaket kan ni fortsätta utfärda nya Golf-ID:n tills gränsen nås.
21 januari 2026 får klubbar inte ha fler aktiva Golf-ID än vad maxtaket tillåter.
31 februari 2026 ska alla klubbar vara under gränsen för sitt maxtak.
4
Frågor och svar
Här hittar du vanliga frågor och svar både för golfklubbar och för spelare.
Hur och varför har idén om maxtak för Golf-ID tagits fram?
Under sommaren och hösten 2023 mottog Svenska Golfförbundet många inspel från klubbar om att något behöver göras. Beskrivningen av att koncentrationen av medlemskap leder till svåra utmaningar kring finansiering av drift och utveckling hos golfklubbarna har varit avgörande för att utreda möjligheterna.
Även golfdistriktens representanter skickade tydliga signaler om att frågan behövde ses över.
Tjänstemän på SGF ägnade en stor del av hösten 2023 åt att utreda frågan. Utgångspunkten var att hitta en modell för att värna golfbanorna runt om i Sverige, alltså vår spelplats.
Det har varit viktigt att detta görs inom ramen för vad som är juridiskt korrekt och följer god föreningsanda, likabehandlingsprincipen och att Golfsverige verkar på en svensk marknad som i grunden ska vara fri och oreglerad.
Förändringar som kommer av ett eventuellt beslut ska också vara rimliga, objektiva och förutsägbara.
Idén presenterades första gången brett under förbundsmöteshelgen 2024, och diskuterades vidare med golfklubbarna på distriktens höstmöten i oktober–december 2024.
Så SGF vill förbjuda billiga medlemskap?
I förslaget om maxtak har Golfsverige fortsatt föreningsfrihet och fri prissättning.
Syftet är att gynna golfbaneägare och därmed underlätta för att upprätthålla en mångfald av banor över hela Sverige.
Alla golfanläggningar fortsätter att äga sin finansierings- och prissättningsmodell för den verksamhet man vill bedriva.
Säger SGF alltså att golf är alldeles för billigt i Sverige?
Koncentrationen av medlemskap är problematisk. Den försvårar möjligheten att finansiera vad det kostar att driva och utveckla banor och verksamhet på klubbar runt om Sverige.
Idén innebär inte någon reglering av pris. Golfklubben upprätthåller fortsatt fri prissättning. Det som regleras är antalet aktiva Golf-ID på en klubb.
Kan inte SGF sälja Golf-ID direkt till spelare i stället?
Golfbana och golfklubb hör ihop. SGF tillhandahåller inte några golfbanor och ska vi spela golf behövs det golfbanor.
Vi vill ideologiskt att alla i Sverige ska ha ett medlemskap i en golfklubb, inte i förbundet. Det regleras dessutom i RF:s stadgar att ett specialidrottsförbund ska ha föreningar som medlemmar, inte individer.
Det är på golfklubben du kan spela, delta i verksamhet, utveckla din golf och bli en del av sociala sammanhang. Det är där verksamheten i Golfsverige bedrivs.
Det löser heller inte finansieringsproblemen för golfklubbarnas bandrift om golfspelarna skulle vara ”medlemmar” i, eller betala någon typ av ”Golf-ID-avgift” till förbundet.
Kan detta leda till att många lämnar golfen?
Attraktionskraften till golf är stark. 2024 slog Golfsverige nytt rekord i antal medlemskap och viljan att få spela och utöva denna fantastiska idrott, på världens vackraste idrottsplats, är enorm.
Varför gör ni detta först nu, är det inte redan för sent?
SGF har genom åren försvarat den nuvarande modellen, alltså ingen reglering av antalet Golf-ID. Men nu har vi kommit till ett läge där koncentrationen har blivit för stor på ett fåtal klubbar. Utvecklingen går åt fel håll.
Med det sagt kommer förslaget om maxtak inte automatiskt vara lösningen på alla golfklubbars problem. Klubben behöver fortfarande göra jobbet, genom att skapa bra verksamhet och erbjuda den kvalitet på bana och verksamhet som medlemmarna önskar.
Jag spelar inte golf just nu, men vill ha kvar mitt Golf-ID och handicap
Du förlorar inte din handicap eller ditt Golf-ID om du inte betalar medlemsavgift. Tar du en paus från golfen sparas ditt Golf-ID och din handicap.
Om du återigen blir medlem i en golfklubb aktiveras ditt Golf-ID och alla funktioner i Min Golf – exempelvis möjligheten att boka starttider, registrera handicapronder och anmäla dig till tävlingar.
Varför vill ni hindra mig från att ha ett billigt golfmedlemskap?
Förslaget innebär inte en reglering av pris. Golfklubbar i Sverige kommer även fortsatt ha alla möjligheter att erbjuda ett brett utbud av medlemskapsformer med olika prisnivå.
Min golfklubb är nog en av de som slår i taket. Var ska jag vara medlem?
Införs maxtaket finns det hundratals golfklubbar runt om Golfsverige där du kan vara medlem. Med detta kommer en flora av valmöjligheter kring verksamhet, karaktär på banor och pris. Vi är övertygade om du kommer att hitta ett medlemskap som passar just dig.
Hur mycket av min medlemsavgift i golfklubben går till Svenska Golfförbundet?
Det beror på om din klubb är en golfklubb eller ett golfbolag, men maximalt 276 kronor per år för en vuxen spelare.
Här är klubbarnas årsavgifter till Svenska Golfförbundet 2025:
Förbundsavgift golfklubb:
256 kr per aktiv senior 22 år och äldre
159 kr per aktiv junior 13–21 år
0 kr per aktiv junior upp till 12 år
Förbundsavgift golfbolag:
276 kr per aktiv senior 22 år och äldre
179 kr per aktiv junior 13–21 år
0 kr per aktiv junior upp till 12 år
Bakgrund – ett Golfsverige i förändring
2024 slog Golfsverige nytt medlemsrekord. Tillsammans har våra 445 golfklubbar över 561 000 aktiva medlemskap. Över 80 000 fler än för tio år sedan.
Men bakom ökningen står en stark koncentration av greenfeemedlemskap på ett fåtal klubbar, ofta utan geografisk koppling eller relation till bana eller verksamhet.
Koncentration av medlemskap
De 10 största klubbarna samlar lika många medlemmar som de 246 minsta, och står för 84 procent av den totala ökningen sedan 2015. Denna koncentration skapar utmaningar kring finansieringen av golfbanor runtom i Sverige. Siffror från 2024.
Utveckling antal medlemskap i de 10 största golfklubbarna
Staplarna visar antalet medlemskap i de tio största klubbarna 2015, 2019 (före pandemin) 2021 (det tidigare rekordåret) och 2024. På tio år har de ökat med nästan 77 000. Samtidigt är medianklubben i princip oförändrad – gått från 857 till 867 medlemmar sedan 2015.
Några få dominanter
Av de tio största klubbarna är det fem som särskiljer sig genom volym och struktur. De har tillsammans över 108 000 medlemskap och majoriteten av medlemmarna bor på annan ort.
Jämfört med förra rekordåret 2021 har dessa fem klubbar tillsammans ökat med +42 300 medlemmar netto. Samtidigt har övriga 439 klubbar minskat med -38 300, och 19 av 21 golfdistrikt har tappat medlemmar sedan 2021.
Kontakt


Bo Bengtsson
Biträdande generalsekreterare. Stabschef. Vice ordf Riksidrottsnämnden, sekreterare i förbundsstyrelsen.