Gå till sidans innehåll
Folksam logoMore golf logotyp

Frågor & svar om Grönt Kort.

Här hittar du svar på vanliga frågor från golfklubbar kopplat till regelverket, kraven och klubbens roll i spelarens resa mot Grönt Kort.

(Se också Grönt Kort för barn, för frågor & svar kopplat till barnens resa in i golfen.)

Frågor om nyheterna 2025

Efter uppdateringen av regelverket i maj 2025 (läs mer här) har vi fått en del nya frågor från klubbar. Exempelvis vad klubben kan ställa för krav för att upplåta sin bana för spelprovet och aktivera Grönt Kort, samt vad som gäller om din klubb erbjuder pay & play.

Här hittar du svar på dessa frågor.

Får vi kräva att spelaren går en fadderrond på klubben innan de gör spelprovet på vår bana?

Ja – klubben fastställer villkoren för att få spela på er bana i syfte att genomföra ett spelprov. Att spela med en av klubbens utsedda faddrar kan därför adderas som förkunskapskrav.

Klubbens krav för att upplåta banan för spelprov ska kommuniceras så tidigt som möjligt i klubbens relation med spelaren.

Notera att ni behöver bestämma vad som ska hända om spelaren får minst 18 poäng på nio hål under fadderronden. Vår rekommendation är att ronden då får registreras som godkänt spelprov i Min Golf.

Får vi kräva att spelaren deltar i en utbildning på klubben innan de gör spelprovet på vår bana?

Ja – om spelprovet ska göras på klubben i fråga fastställer klubben själv villkoren för att få spela på er bana i syfte att genomföra ett spelprov. Att delta i en introduktionsutbildning på klubben kan därför adderas som förkunskapskrav.

Klubbens krav för att upplåta banan för spelprov ska kommuniceras så tidigt som möjligt i klubbens relation med spelaren.

Får vi kräva att spelaren blir medlem i klubben innan de gör spelprovet på vår bana?

Ja – klubben fastställer själv under vilka villkor en spelare kan få tillträde till banan för att få göra spelprov. Till exempel att det bara är medlemmar som får spela på banan.

Klubbens krav för att upplåta banan för spelprov ska kommuniceras så tidigt som möjligt i klubbens relation med spelaren.

Får klubben neka en person att göra sitt spelprov på vår bana, trots att vederbörande vill erlägga greenfee?

Ja – det är alltid klubben som bestämmer vem som har tillträde till banan, under vilka villkor och tider. Det gäller oavsett om spelaren är ny in i golfen eller redan har Grönt Kort.

Får vi kräva att spelaren använder en av klubbens faddrar som markör för spelprovet?

Nej – begreppet markör är fastställt i regelverket för Grönt Kort och inbegriper alla golfspelare med aktivt Golf-ID (medlemskap i en svensk klubb) och handicap 36,0 eller lägre.

Får vi begränsa vilka dagar eller tider vår bana är tillgänglig för att göra spelprov?

Ja – det är alltid klubben som bestämmer vem som har tillträde till banan, under vilka villkor och tider. Det gäller oavsett om spelaren är ny in i golfen eller redan har Grönt Kort.

Om spelaren klarat kunskapstest och spelprov, får vi kräva att spelaren gör ett praktiskt/teoretiskt prov på klubben innan vi godkänner Grönt Kort i GIT?

Nej – har spelaren klarat kunskapstestet i Min Golf och registrerat ett godkänt spelprov på er bana är klubben skyldig att godkänna Grönt Kort för spelaren i GIT.

Däremot kan klubben ställa egna krav för att spelaren ska få bli medlem eller få tillträde till banan när denne fått sitt Gröna Kort. Det är alltid klubben som bestämmer vem som får spela på banan, under vilka villkor och tider.

Om spelaren klarat kunskapstest och spelprov, får vi kräva att spelaren tar en lektion eller går en kurs hos vår tränare innan vi godkänner Grönt Kort i GIT?

Nej – har spelaren klarat kunskapstestet i Min Golf och registrerat ett godkänt spelprov på er bana är klubben skyldig att godkänna Grönt Kort för spelaren i GIT. I det läget får ni inte ställa ytterligare krav på spelaren.

Däremot kan klubben ställa egna krav för att ge spelaren tillträde till banan. Det är alltid klubben som bestämmer vem som får spela på banan, under vilka villkor och tider.

OBS! Se också frågan om ni får kräva att spelaren går en utbildning innan de gör spelprovet hos er.

Om spelaren klarat kunskapstest och spelprov, får vi kräva att spelaren blir medlem i klubben innan vi godkänner Grönt Kort i GIT?

Nej – har spelaren klarat kunskapstestet i Min Golf och registrerat ett godkänt spelprov på er bana är klubben skyldig att godkänna Grönt Kort för spelaren i GIT. I det läget får ni inte ställa ytterligare krav på spelaren.

Däremot kan klubben ställa egna krav för att ge spelaren tillträde till banan. Det är alltid klubben som bestämmer vem som får spela på banan, under vilka villkor och tider.

OBS! Se också frågan ovan, om ni får kräva att spelaren blir medlem innan de gör spelprovet hos er.

Vi har en pay & play-bana. Kan vi ställa specifika krav för att få göra spelprovet på banan?

Ja – även om ni erbjuder pay & play kan ni fastställa egna villkor för att få spela banan i syfte att genomföra ett spelprov. Till exempel att spelaren måste gå en fadderrond, teckna medlemskap eller delta i en utbildning eller lektion.

Dock är det viktigt att ni tydligt kommunicerar era villkor för spelprov vid bokningstillfället, eftersom spelaren troligen bokar starttiden själv. Komplettera med information på er hemsida och fysisk information vid första tee.

En person har spelat på vår bana utan att följa våra krav. Personen har klarat spelprovet och vill nu att vi ska godkänna Grönt Kort. Vad får vi göra?

Om en ny golfare har bokat och spelat, t.ex. på er pay & play-bana, utan att följa era villkor för spelprov, är det upp till er som klubb att:

  • ändå godkänna spelarens Gröna Kort i GIT, eller

  • ställa ytterligare krav på spelaren, med hänvisning till era villkor för spelprov.

Tips! Det är viktigt att ni tydligt kommunicerar era villkor för spelprov, exempelvis på er hemsida, i samband med bokningstillfället och via fysisk information till exempel vid första tee. Särskilt om ni erbjuder pay & play, där spelaren kan boka starttid själv.

Frågor om regelverket

Vilka krav gäller för att ta Grönt Kort?

Det finns två krav för att en spelare ska få Grönt Kort:

  1. Godkänt kunskapstest: Få rätt på minst 80 % av ett antal frågor om golfspelet och golfvett. Kunskapstestet görs i Min Golf. Det visar att den nya golfaren har teoretiska kunskaper om hur man spelar säkert med hänsyn till banan och andra.

  2. Godkänt spelprov: Få minst 18 poäng på 9 hål på handicap 54,0 på en banvärderad bana. (Barn har fler alternativ, läs mer här.) Spelprovet måste intygas av en markör som har ett aktivt Golf-ID (= är aktiv medlem i klubb) och har handicap 36,0 eller lägre.

Spelaren måste få godkänt på kunskapstestet innan spelprovet kan registreras. Detta säkerställs i Min Golf, där knappen för spelprov inte aktiveras förrän kunskapstestet är avklarat.

Spelarens framsteg på vägen mot Grönt Kort syns hela tiden för spelaren själv i Min Golf och på spelarens personbild i GIT för er som klubb (sök upp personen via Register > HCP och ange Golf-ID).

När spelaren klarat av både kunskapstest och spelprov måste en golfklubb godkänna (aktivera) Grönt Kort i GIT. Spelaren får då Grönt Kort och en handicap baserat på spelarens resultat på spelprovet (54,0 eller lägre).

Varför behövs ett regelverk för Grönt Kort?

I golf är vi många som ska samsas på samma yta. Kraften i ett golfslag och hastigheten på golfbollen ställer höga krav på säkerhet och visad hänsyn. Alla måste ta ansvar för att vårda banan och bidra till att hålla ett bra speltempo.

Genom Grönt Kort får den nya golfaren visa att hen har en grundläggande förståelse för dessa viktiga aspekter, och tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna spela golf på ett säkert och roligt sätt.

Regelverket skapar också en enhetlig och tydlig definition av vad Grönt Kort är, och vad som krävs för att en golfspelare ska få Grönt Kort.

Finns det några regler kring hur en Grönt Kort-kurs ska gå till?

Nej, regelverket som Golfsverige beslutat om ställer inga krav på hur en Grönt Kort-utbildning ska se ut eller vem som ska hålla i den.

Du som tränare eller utbildare har fria händer att utforma din introduktionsverksamhet på det sätt som passar för dig och den klubb där du är verksam. 

Det enda klubben har att rätta sig efter är att följa regelverket och aktivera Grönt Kort för spelare som klarat kraven (godkänt kunskapstest och spelprov). Inga övriga krav utöver regelverket får ställas för att aktivera Grönt Kort.

Några allmänna rekommendationer

Det är viktigt att den nya golfaren få en bra start på sin resa in i golfen. Det är framför allt klubben och PGA-tränaren som kan leverera en sådan start, utifrån de praktiska delarna kring spelet, svingen och slagen.

Andra viktiga aspekter är fadderverksamhet och tillgång till banan för att få prova spelet och klara spelprovet.

För barn är Golfäventyret fortsatt ett bra verktyg för en introduktion, med rätt förutsättningar där lärandet bland annat sker på 30-, 50- och 100-banan (läs mer om Grönt Kort för barn här).

Som utbildare på klubben kan du med fördel använda Grönt Kort-webben som stöd kring de teoretiska delarna, så att du kan koncentrera dig på omhändertagande och de praktiska delarna av spelet. Gå gärna igenom webben själv så att du har koll på vad dina deltagare får lära sig.

Vissa saker lär man sig dock bäst genom att se och göra själv. Baka därför gärna in delar av teorin i din praktiska utbildning. Exempelvis visa utvalda delar kring golfspelet (banans delar, några vanliga regelsituationer) och golfvett (banvård, säkerhet och speltempo) vid en banvandring.

Frågor om att skapa Golf-ID

Hur startar golfaren sin resa (skapar Golf-ID)?

För att ta Grönt Kort behöver den nya golfaren ett Golf-ID och ett lösenord för att logga in i Min Golf och få tillgång till Grönt Kort-webben.

Det finns två sätt att skaffa ett Golf-ID:

  1. Golfaren registrerar sig själv genom att fylla i sina uppgifter på borjaspela.golf.se (svenskt personnummer krävs). Spelaren får ett automatiserat mejl med sitt nya Golf-ID och länkar till Min Golf och Grönt Kort-webben.

  2. Klubben registrerar golfaren genom att lägga in dennes uppgifter i GIT. Ett automatiskt mejl skickas till golfaren om att klubben registrerat denne för Grönt Kort. Mejlet innehåller Golf-ID, lösenord och länkar till Grönt Kort-webben och Min Golf, samt en länk till din klubb.

Inledningsvis ger detta Golf-ID endast tillgång till kunskapstestet och spelprovet i Min Golf. Spelaren kan inte att boka starttider eller registrera handicap i Min Golf innan denne är medlem i en golfklubb.

Tips! Skicka inte nya golfare som kommer till er på klubben att själva registrera sig för Golf-ID. Då kan ni tappa en framtida medlem. Om ni på klubben registrerar spelaren i GIT får ni möjlighet att börja bygga en relation med denne, genom att ni blir spelarens så kallade utbildningsklubb.

Kan vi på klubben skapa Golf-ID åt en ny golfare?

Ja, det är fortsatt en av de vanligaste vägarna in i golfen, och ger dessutom fördelar för er på klubben. 

Om ni registrerar en ny golfare i GIT blir ni dennes utbildningsklubb och kan följa upp spelaren i GIT. Det ger en bra start på klubbens relation med spelaren.

OBS! Skicka alltså inte nybörjare som kommer till klubben att själva registrera sig för Golf-ID, då kan ni tappa en framtida medlem.

Hur kan vi på klubben skapa en relation med golfare som registrerar sig själva?

Under hela den digitala resan uppmuntras golfaren att kontakta en golfklubb och en PGA-tränare för att lära sig spelet och svingen i praktiken.

På sajten Börja spela golf finns en karta där spelaren enkelt kan hitta golfklubbar i sitt närområde. Detta kommuniceras både i Grönt Kort-webben och i välkomstmejlet när spelaren registrerat sig för Golf-ID.

En spelare kan inte ta Grönt Kort helt utan kontakt med en golfklubb. Dels måste de göra spelprovet på en banvärderad golfbana, dels måste en klubb aktivera spelarens Gröna Kort när kunskapstest och spelprov är avklarat.

När spelaren tagit Grönt Kort krävs också ett medlemskap innan spelaren får tillgång till alla funktioner i Min Golf, som att boka starttider och registrera handicapronder.

Några tips till klubben:

  • Det bästa och viktigaste klubben kan göra är att anordna bra Grönt Kort-verksamhet och informera om detta på er hemsida och i andra kanaler.

  • Om en ny golfare som ännu inte registrerat sig för Golf-ID kontaktar klubben och vill ta Grönt Kort hos er, se till att ni på klubben registrerar personen i GIT. Då blir ni dennes utbildningsklubb i systemet och får en bra start på er relation.

  • Om en ny golfare som registrerat sig själv för Golf-ID kontaktar klubben, erbjud er att bli dennes utbildningsklubb. Sök i GIT på spelarens Golf-ID. Då står det "Golfens gröna kort" som klubbrelation. Lägg upp spelaren i en av era medlemskategorier, förslagsvis "Grönt Kort", med SGF-status Prospekt. Då har ni skapat relationen med spelaren i GIT. Glöm inte att också informera om er verksamhet och era medlemskap.

  • Om en ny golfare som klarat kunskapstestet och gjort sitt spelprov hos er kontaktar er för att godkänna Grönt Kort, passa på att informera om er verksamhet och era medlemskap. (Ni får dock inte ställa krav på medlemskap för att godkänna spelarens Gröna Kort.)

Frågor om kunskapstest och teorimaterial

Hur går kunskapstestet till?

Kunskapstestet (det ena av de två kraven för Grönt Kort) görs digitalt i Min Golf.

Testet är uppdelat i två deltest, med 25 frågor om golfspelet och 25 frågor om golfvett. För godkänt krävs minst 20 rätt per deltest.

Barn upp till 12 år får automatiskt ett kunskapstest med barnanpassade frågor, 15 om golfspelet och 15 om golfvett. För godkänt krävs minst 12 rätt per deltest.

Deltesterna går att göra om hur många gånger som helst tills resultatet blir godkänt. Vid omstart slumpas nya frågor fram.

Frågorna i kunskapstesterna är framtagna av SGF i samarbete med PGA. Fokus ligger på säkerhet, banvård, speltempo och grundläggande regelkunskaper.

Syftet är att nya golfare ska visa att de har teoretiska kunskaper om hur man spelar säkert med hänsyn till banan och andra.

Läs mer och se hur det ser ut för spelaren här:

Kunskapstestet i Min Golf – så funkar det

Vad är det för frågor i kunskapstestet?

Kunskapstestet består av grundläggande frågor kring golfspelet och golfvett. Fokus ligger på säkerhet, banvård, speltempo och baskunskaper om regler.

För att få koll på innehållet och nivån på frågorna kan du som tränare eller utbildare gå igenom Grönt Kort-webben och göra de två quizen. De är i stort sett samma som sluttesterna.

Genom att ha koll på Grönt Kort-webben vet du dessutom vad dina kursdeltagare får lära sig, kan hänvisa till innehållet och visa utvalda delar kring golfspelet och golfvett i praktiken. Det kommer ge dem tillräcklig kunskap för att klara testet.

Vad är Grönt Kort-webben och hur kan jag som tränare eller utbildare använda den?

I den kostnadsfria Grönt Kort-webben kan nya golfspelare på egen hand och i egen takt lära sig grunderna i golfspelet och golfvett. Innehållet ger golfspelaren de teoretiska kunskaper som behövs för att spela säkert och klara kunskapstestet.

Särskild vikt har lagts på golfvett, golfspråk och spelformer, det vill säga områden som nya golfspelare ofta upplever att de inte känner till, och som därigenom skapar rädsla och otrivsel på golfbanan.

När det gäller svingen och slagen hänvisas den nya golfspelaren till klubben och tränaren, med budskapet att det är hos er man på bästa sätt lär sig spelet i praktiken.

Innehållet i Grönt Kort-webben är framtaget av erfarna pedagoger och golftränare från SGF och PGA, i samarbete med SISU Förlag. 

Ett verktyg för dig som tränare

Grönt Kort-webben är tänkt som ett stöd kring de teoretiska delarna, så att du som tränare eller utbildare på klubben kan koncentrera dig på omhändertagande och de praktiska delarna av spelet.

Viss teoretisk kunskap är enklare att ta till sig om man får se och göra i praktiken. Vi uppmuntrar dig därför att lägga in en banvandring eller liknande i din Grönt Kort-utbildning, där du kan visa utvalda delar kring golfspelet och golfvett. Gärna med fokus på säkerhet, speltempo, banvård och några av de grundläggande reglerna för golfspel.

Tips! Det är bra om du som utbildare själv går igenom Grönt Kort-webben. Då har du koll på vad kursdeltagarna får lära sig och kan hänvisa till innehållet under din praktiska utbildning.

Till Grönt Kort-webben 

Måste nya golfare gå Grönt Kort-webben?

Nej, Svenska Golfförbundets Grönt Kort-webb är inte obligatorisk. Spelaren kan skaffa sina teoretiska kunskaper via andra fysiska eller digitala teoriutbildningar som erbjuds av golfklubbar och andra aktörer.

Grönt Kort-webben är dock ett bra alternativ för att ge nya golfspelare de teoretiska grunder de behöver för att spela säkert, ha kul och klara kunskapstestet.

Webben är framtagen av SGF i samarbete med PGA, och innehåller viktiga kunskaper om golfspelet och golfvett – i ett modernt, inkluderande och lättillgängligt format.

Som tränare eller utbildare på klubben kan du se Grönt Kort-webben som ett stöd kring de teoretiska delarna, så att du kan koncentrera dig på omhändertagande och de praktiska delarna av spelet.

Tips! Det är bra att du som utbildare själv går igenom Grönt Kort-webben. Då har du koll på vad kursdeltagarna får lära sig, kan hänvisa till innehållet och visa utvalda delar kring golfspelet och golfvett i praktiken.

Till Grönt Kort-webben 

Finns Grönt Kort-boken kvar?

Ja, den tidigare Grönt Kort-boken finns kvar i en något uppdaterad version. Boken är en fristående produkt som inte har någon direkt koppling till nuvarande Grönt Kort-webb.

Nya golfare behöver alltså inte skaffa boken om de går igenom Grönt Kort-webben för att få koll på de teoretiska grunderna.

Boken kan dock ses som ett komplement till Grönt Kort-webben, för nya golfare som gärna vill ha en fysisk bok att läsa och bläddra i. 

Boken finns att köpa hos SISU Förlag.

Finns det material till att hålla en regelutbildning på klubben?

Ja, det finns en medlemsutbildning om golfregler som klubbens tränare, utbildare eller regelansvariga kan använda som material under din Grönt Kort-kurs (eller vid en vanlig regelkvällar för era befintliga medlemmar). 

Utbildningen tar cirka 1,5–2 timmar beroende på om ni får mycket frågor, går en regelvandring, anordnar quiz eller liknande. 

Materialet består av en PowerPoint-presentation med text, bilder och animerade regelfilmer som visar några av de vanligaste regelsituationerna.

I filen finns ett föreläsarmanus i anteckningsfältet (speaker notes). Läs gärna igenom manuset och klicka igenom bilderna i presentationsläge innan du håller regelutbildningen på klubben.

Utbildningen är framtagen av R&A och översatt av SGF:s Regelkommitté. 

Läs mer och ladda ner utbildningen

Animerade regelfilmer

Det finns också ett antal animerade regelfilmer på svenska, som på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar några av de vanligaste regelsituationerna.

Du kan exempelvis visa filmerna för dina Grönt Kort-deltagare och sedan diskutera och testa några av situationerna i praktiken i en regelvandring ute på banan.

Filmerna finns i en spellista på Svenska Golfförbundets YouTube-kanal. Några av filmerna finns också inbakade i regelutbildningen ovan. 

Regelfilmerna är producerade av R&A och översatta till svenska av SGF:s Regelkommitté.

Se filmerna här 

Frågor om spelprovet

Hur går spelprovet till?

Spelprovet ska genomföras på en banvärderad golfbana från en slopevärderad tee. För godkänt ska spelaren få minst 18 poäng över nio hål på handicap 54,0.

Spelprovet måste intygas av en markör som har ett aktivt Golf-ID (= är aktiv medlem i klubb) och handicap 36,0 eller lägre.

Spelaren registrerar resultatet från det avklarade spelprovet i Min Golf. Där ska också markörens Golf-ID anges.

Spelaren får göra spelprovet så många gånger som krävs för att klara godkänt, vanligtvis mot en greenfeeavgift till er på klubben. Då spelaren inte har tillgång till starttidsbokning i Min Golf behöver de kontakta klubben för att få hjälp att boka tid.

Klubben får:

Det ni på klubben som beslutar om regler, avgifter och villkor för att spelaren ska få spela på er bana i syfte att genomföra ett spelprov.

Utöver greenfeeavgift får ni exempelvis ställa krav på att gå en fadderrond, delta i en utbildning eller bli medlem hos er innan spelaren får tillträde till att göra spelprovet på er bana.

Ni har också rätt att helt neka en person att spela på er bana (det gäller i alla sammanhang, inte bara spelprov för nybörjare).

Klubben får inte:

Klubben får inte kräva att en av klubbens faddrar ska vara markör för spelprovet. Begreppet markör är fastställt i regelverket för Grönt Kort och inbegriper alla golfspelare med aktivt Golf-ID och handicap 36,0 eller lägre.

Om spelaren har fått godkänt på kunskapstestet och klarat spelprovet på er bana är klubben skyldig att godkänna Grönt Kort i GIT.

Ni får alltså inte ställa krav på att spelaren måste göra ett praktiskt eller teoretiskt prov på klubben i efterhand, bli medlem eller gå en utbildning hos er tränare, när kraven i regelverket redan är uppfyllda.

Notera:

– För barn till och med 12 år gäller ett anpassat spelprov. Läs mer här.

– Spelaren måste få godkänt på kunskapstestet innan spelprovet kan registreras. Detta säkerställs i Min Golf, där knappen för spelprov inte aktiveras förrän kunskapstestet är avklarat. Syftet är att spelaren ska få baskunskaper i golfvett, säker golf och regler innan de gör spelprovet. 

Vem kan vara markör för spelprovet?

Spelprovet ska intygas av en markör som har ett aktivt Golf-ID (= är aktiv medlem i en golfklubb) och handicap 36,0 eller lägre. 

Markörens Golf-ID ska anges när spelaren registrerar sitt spelprov i Min Golf.

Notera: Klubben får inte kräva att en av klubbens faddrar ska vara markör för spelprovet. Begreppet markör är fastställt i regelverket för Grönt Kort och inbegriper alla golfspelare som uppfyller kraven på markör enligt ovan.

Vad har vi som golfklubb för roll vid spelprovet?

Klubbens roll är i första hand att göra spelarna redo för spelprovet genom att lära ut de praktiska delarna kring golf – spelet, svingen och slagen. Detta gör ni via era Grönt Kort-kurser, som ni sätter samman på det sätt ni själva önskar.

För att nya golfare ska kunna göra spelprovet måste ni som golfklubb också ge dem tillgång till spel på en banvärderad golfbana, i de flesta fall mot en greenfeeavgift.

Eftersom spelaren ännu inte kan boka starttider själv i Min Golf behöver klubben hjälpa till att boka tid i GIT.

Tips! Många nya golfare har i utvärderingar svarat att de haft svårt att hitta spelkompisar och markörer till spelprovet. För att ge dem en bra introduktion, erbjud fadderverksamhet med erfarna medlemmar, som kan ställa upp som markörer och stötta nya golfare på deras väg mot Grönt Kort.

Vilka krav får vi som klubb ställa på en spelare som vill göra spelprovet på vår bana?

Det är alltid ni på klubben som bestämmer vem som får spela på er bana, under vilka villkor och tider. Ni har därför rätt att ställa egna krav för att spelaren ska få spela på er bana i syfte att genomföra ett spelprov.

Utöver greenfeeavgift får ni exempelvis ställa krav på att gå en fadderrond, delta i en utbildning eller bli medlem hos er innan spelaren får tillträde till att göra spelprovet på er bana.

Ni får dock inte kräva att en av klubbens faddrar ska vara markör för spelprovet. Begreppet markör är fastställt i regelverket för Grönt Kort och inbegriper alla golfspelare med aktivt Golf-ID (medlemskap i en svensk klubb) och handicap 36,0 eller lägre.

Frågor om att godkänna Grönt Kort

Måste en golfklubb godkänna/aktivera Grönt Kort?

Ja, om spelaren klarat kunskapstestet i Min Golf och registrerat ett godkänt spelprov hos er är ni skyldiga att aktivera Grönt Kort i GIT (sök upp personen via Register > HCP och ange Golf-ID).

Spelaren får då Grönt Kort och en handicap baserat på spelarens resultat på spelprovet (54,0 eller lägre).

Det krävs fortfarande ett medlemskap i en golfklubb för att spelaren ska få ett aktivt Golf-ID och tillgång till tidbokning, handicapregistrering och tävling i Min Golf.

OBS! Det är bara den klubb där spelaren utfört och klarat spelprovet som kan godkänna Grönt Kort i GIT.. 

Får vi som golfklubb ställa egna krav för att godkänna Grönt Kort?

Nej, regelverket är beslutat på förbundsmötet och är tvingande för samtliga golfklubbar och golfbolag. Det är alltså inte rekommendationer utan reglerar exakt vad som gäller. 

Det innebär att:

  • Spelare som har klarat kunskapstestet och spelprovet enligt regelverket har uppfyllt alla krav och ska därmed få sitt Gröna Kort godkänt i GIT.

  • Godkännandet kan endast göras av den klubb där golfspelaren utfört och klarat spelprovet.

  • Den enskilda golfklubben får inte ställa egna krav för att godkänna Grönt Kort, utöver ovanstående krav. 

  • Godkännandet får heller inte förenas med krav på att golfspelaren ska vara eller bli medlem i klubben.

OBS! Notera att ni alltså får ställa egna krav på spelaren innan de gör sitt spelprov hos er (se frågorna ovan), men inte efter att kunskapstest och spelprov redan är avklarade.

Behöver den nya golfaren inte vara medlem för att få Grönt Kort?

Nej, golfspelaren behöver inte vara medlem för att få Grönt Kort godkänt. Godkännandet får enligt regelverket inte förenas med krav på att golfspelaren ska vara eller bli medlem i klubben.

Men, ett godkänt Grönt Kort innebär bara att spelaren har klarat kunskapskraven. Spelaren kan fortfarande inte boka starttider eller registrera handicapronder via Min Golf. För att kunna göra det krävs ett medlemskap i en golfklubb.

Notera att det är endast är den klubb där golfspelaren utfört och klarat spelprovet som kan godkänna Grönt Kort i GIT.

I samband med godkännandet (men gärna tidigare under spelarens resa in i golfen!) finns möjligheter för er som klubb att skapa en relation med golfspelaren. Exempelvis erbjuda medlemskap, träningsupplägg och informera om klubben och er verksamhet.

Grönt Kort i GIT

Har du specifika frågor om hur du administrerar Grönt Kort i GIT? Då ska du besöka Onlinehjälpen.

Där kan du läsa om hur ni skapar en medlemskategori för Grönt Kort, skapar en ny person med Golf-ID, registrerar spelprov, godkänner och aktiverar Grönt Kort samt de automatiska mejlutskick spelaren får längs vägen mot Grönt Kort.

Du kan också kika igenom denna GIT-video på YouTube. På tio minuter får du koll på det mesta om hur Grönt Kort funkar i GIT.

Kontakt

Mer inom Grönt Kort för klubb

Huvudpartners.
  • Folksam
  • Moregolf logo
Officiella partners.
  • Ahlsell logo
  • Callaway logo
  • Crona logo
  • Cutter and Buck logo
  • Dormy logo
  • Enkla Elbolaget logga
  • Footjoy logotyp
  • Indoor Golf Groupy logotyp
  • LiveIt logotyp
  • Mariestads Alkoholfri logotyp
  • RS Sports logo
  • Scandic logotyp
  • Stihl logotyp
  • Swedbank logotyp
  • Titleist logotyp
  • Viaplay logotyp
Kategoripartners.
  • Capio Artro Clinic logotyp
  • ConceptX logotyp
  • Destination Gotland logotyp
  • Easton Golf logotyp
  • Evy logotyp
  • Golf GameBook logotyp
  • Golfamore logotyp
  • Golfstore logotyp
  • HereWeGo Golf logotyp
  • Kärcher logo
  • Kia Bilcentrum Malmö logotyp
  • Malm Watches logotyp
  • NEH logotyp
  • OnTee logotyp
  • Ping logotyp
  • Securitas Direct logga
  • Trackman logotyp
  • Verisure logga
Till toppen