Utvärdering och utveckling
Svenska Golfförbundet och PGA ser ständigt över introduktionen till golfen och regelverket för Grönt Kort för att erbjuda nya golfare bästa möjliga väg in i vår idrott.
Nedan kan du ta del av de utvärderingar som gjorts efter införandet av det nuvarande regelverket, inklusive de förbättringar och förändringar som genomförts eller planeras i framtida uppdateringar.
Utvärdering 2023
I november 2023 gjorde SGF och PGA en utvärdering bland golfspelare som börjat spela golf under 2022 eller 2023. Totalt 848 personer svarade på enkäten. Resultaten var mycket lika de som framkommit vid tidigare utvärderingar.
Generellt har de nya spelarna en mycket positiv bild av att börja spela golf. Frågan ”Hur nöjd är du med din resa in i golfen och vägen mot Grönt Kort” får i snitt 8 i betyg på skala 1–10. Hela 32 procent ger 10 i betyg.
Ett mycket positivt omdöme både för själva spelet golf, för alla som är involverade i introduktionsutbildningen och för regelverket. Stort tack till hela Golfsverige!
Några utdrag ur rapporten:
Tränarutbildade eller självlärda?
66 procent av de nya spelarna har gått eller planerar att gå en tränarledd Grönt Kort-utbildning på en golfklubb.
En tredjedel (34 %) har inte utbildat sig hos en golfklubb. De har antingen spelat golf tidigare i livet, eller tar hjälp av bland annat golfande vänner och familj, egen träning, spel på pay & play och i simulatorer samt via YouTube eller andra källor.
Av de som inte har gått en utbildning på en golfklubb svarar 42 procent att det är liten eller mycket liten chans att de börjat spela golf om det hade varit ett krav.
Teori och kunskapstest
95 procent av alla respondenter har gått eller planerar att genomgå Svenska Golfförbundets teoriwebb för Grönt Kort för att lära sig de teoretiska grunderna.
Av de respondenter som klarat kunskapstestet svarar 80 procent att de lärt sig teorin via SGF:s teoriwebb. I många fall är det kompletterat med andra källor: göra kunskapstestet och lära sig längs vägen (37 %), golfkunnig bekant (26 %), fysisk Grönt Kort-utbildning på en klubb (14 %), andra källor på nätet (11,5 %) eller annan digital teoriutbildning (4 %)
40 procent klarar kunskapstestet på första försöket och 56 procent på 2–4 försök.
Få (4 %) upplever att de saknar något i teoriwebben och få (4 %) har haft tekniska problem med teoriwebben eller med att skaffa Golf-ID.
Spelprov
61 procent av de som klarat spelprovet svarar att de klarade det på första försöket och 28 procent på 2–4 försök. Fler än var tionde behöver fler försök än så för att klara spelprovet (8 % 5–10 försök och 3 % fler än 10 försök).
På frågan om golfklubben tillät spel på banan för att träna och genomföra spelprovet svarade 82 procent ja. 7 procent nej och 11 procent vet ej.
95 procent hade tillgång till mer erfarna golfare att spela med, som också kunde vara markör för spelprovet. Dessa bestod av kompisar/familj (88 %), faddrar från klubben (9 %) och Grönt Kort-utbildare från klubben (8 %).
5 procent svarar att de haft svårt att hitta personer att spela med.
Övrigt
Majoriteten av de nya golfarna har fått hjälp att godkänna Grönt Kort efter avklarat kunskapstest och spelprov. Men 6 procent svarar att klubben de kontaktat gjort det med krav att teckna medlemskap i klubben (vilket inte är tillåtet enligt regelverket).
Kostnaden för att ta Grönt kort upplevs ungefär som man tänkt sig. 58 procent svarade att kostnaden var ungefär som de trodde. 22 procent svarade lite eller mycket dyrare, och 19 procent lite eller mycket billigare än de trodde.
Utvärdering 2021–2022
I oktober 2021 gjorde SGF och PGA för andra året i rad en gemensam utvärdering av Grönt Kort, efter två säsonger med det nya regelverket. Två enkäter skickades ut – en till golfklubbar och en till golfspelare. Resultaten är sammanställda i tre rapporter:
Resultat klubbenkät 2021 – korsjämförelse klubb- resp. tränarroller
Regeländringar 2023
Projektgruppen för Grönt Kort (SGF och PGA), hade under 2022 ett flertal workshops där resultatet av enkäterna från 2021 diskuterades.
Många – både spelare, tränare och klubbar – gav feedback om att teorin varit lite för lätt, att det inte varit tillräckligt barnanpassat och att det inte funnits någon riktig avstämning av spelarens kunskaper. Slutsatserna diskuterades och förankrades med olika roller i Golfsverige.
Baserat på resultaten presenterade gruppen under slutet av 2022 två förslag till förändringar av Grönt Kort till 2023: Ett obligatoriskt kunskapstest inklusive en barnanpassad version, samt en mer innehållsrik (men inte längre obligatorisk) Grönt Kort-webb med mer fokus på golfvett.
Förbundsstyrelsen godkände förslaget, som trädde i kraft den 7 mars 2023.
Utvärdering 2020–2021
Sedan den 15 april 2020 har det nya Gröna Kortet varit vägen in i golfen. Första året blev en rekordsäsong som skiljde sig från tidigare år sett till antal spelare och mängden spel.
Med hjälp av data och feedback från ansvariga ute på landets golfklubbar utvärderar SGF, tillsammans med PGA, löpande hur det nya regelverket fungerar i praktiken.
Den första utvärderingen gjordes 2020, genom enkätundersökningar där spelare, tränare och klubbar fick svara på hur regelverket fungerade i praktiken och vad Golfsverige tyckte om det nya sättet att ta Grönt Kort.
I utvärderingsrapporten kan du ta del av enkätsvaren, analysen och projektgruppens övriga utvecklingsförslag inför 2021 och framåt.
Regeländringar 2021
Efter att ha analyserat svaren infördes två regeländringar till säsongen 2021:
Personen som intygar spelprovet måste ha Grönt Kort och handicap 54,0 eller lägre (tidigare krävdes bara att personen hade Golf-ID). Se komplettering i punkt 7 i regelverket.
Barn, till och med det kalenderår de fyller 12 år, kan nu även göra sitt spelprov genom att spela nio hål från 150-metersmarkeringen (främre tee på par 3) och få 18 poäng eller bättre. Detta är ett tillägg till punkt 8 i regelverket, där barn tidigare endast kunde göra spelprovet på en 100-bana enligt Golfäventyret.
Bakgrund – Grönt Kort från 2004 och framåt
Grönt Kort är ett vedertaget begrepp som använts av Golfsverige under många år för att beskriva någonting som nybörjare ska sträva efter att erhålla. Det har dock funnits i många olika former genom åren.
Klicka på respektive årtal nedan för att läsa mer om hur upplägget var för Grönt Kort under den perioden.
>2004
Fram till digitaliseringen av handicapsystemet, som följde på införandet av GIT (Golfens IT-system) 2004, tilldelades nya golfspelare ett fysiskt kort (körkortsstorlek) som bevis på att de klarat såväl ett teoretiskt prov som ett spelprov.
Därefter påbörjades resan till klubbhandicap (37–54) och officiellt handicap (36 eller lägre).
2004–2014
Efter säsongen 2004 avskaffades såväl det fysiska handicapkortet som Grönt Kort. Kortet, det vill säga intyget, ersattes inte heller av en registrering i GIT. Där registreras enbart handicap.
För nyregistrerade spelare sattes handicapen initialt till 99, vilket i sig innebar att spelaren inte kunde boka speltider eller anmäla sig till tävlingar.
När den nye golfspelaren väl klarat ett resultat på 16–18 poäng över nio hål från en banvärderad utslagsplats med cirka 2–3 erhållna slag per hål (beroende på banans slopevärde), skulle spelaren erhålla handicap 54.
2014–2020
I takt med att antalet medlemmar minskade under åren fram till 2014, väcktes starka önskemål om att förenkla insteget till golfsporten. Det tidigare teoretiska provet och spelprovet avskaffades och ersattes av en mer visionär utbildningsform:
De gamla myterna kring golf att det är svårt, dyrt och tar tid har suddats ut. Nu finns det plats på golfbanorna. Utbildningen Grönt Kort är första steget in i en gemenskap där hundratusentals människor med samma intresse motionerar och tävlar på den mest fantastiska av idrottsplatser, golfbanan.
När du klarat och fått Grönt Kort fortsätter din träning och ditt spel ute på banan. Många golfare upplever det som positivt att börja spela en kortare bana för att senare, när de blivit allt säkrare, flytta bakåt till ordinarie utslagsplatser. Din klubb guidar dig vidare var du bör spela och träna ifrån.
Det av SGF och SISU framtagna centrala utbildningsmaterialet – en bok och en webbplats – döptes till Grönt Kort. I samma material angavs att handicap 54 och Grönt Kort är samma sak.
Parallellt angavs att utbildningsmaterialet inte var tvingande och att varje klubb kunde bestämma bedömningskraven för när en golfspelare uppnått tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna spela golf på ett säkert och roligt sätt. Tidigare teori- och spelprov avskaffades helt.
Konsekvenserna av denna avreglering blev att de nya golfspelarna inte visste om de hade tillräckliga kunskaper för att spela golf på andra banor än korthålsbanor eller banor som inte ställde krav på handicap 54 eller lägre.
Eftersom inget intyg utfärdades om spelaren inte registrerats på handicap 54 i GIT, blev det också omöjligt för nya golfspelare att bevisa att de klarat kraven för Grönt Kort. Parallellt öppnade ett antal klubbar för snabbregistrering av medlemskap på den handicap som spelaren anmäler.
2020–
Ett nytt regelverk som beslutades vid förbundsmötet 2019 trädde i kraft, med två krav för Grönt Kort: Golfspelaren skulle visa på tillräckliga teoretiska respektive praktiska kunskaper för att kunna spela golf på ett säkert och roligt sätt.
De teoretiska kunskaperna säkerställdes genom att golfspelaren skulle genomgå SGF:s Grönt Kort-webb och efterhand klara av ett antal kortare kunskapstester per avsnitt.
De praktiska kunskaperna säkerställdes genom att spelaren skulle klara av ett spelprov: minst 18 poäng över 9 hål från en slopevärderad tee på handicap 54.
Syftet med regelverket var att skapa en enhetlig och tydlig definition av vad som är Grönt Kort, och vad som krävs för att golfspelaren ska erhålla ett Grönt Kort.
Det bestämdes också att alla golfklubbar och golfbolag skulle tillämpa samma regelverk för Grönt Kort.
Sedan införandet av regelverket i april 2020 har en projektgrupp bestående av representanter från SGF och PGA löpande utvärderat hur det fungerar i praktiken.
Gruppen har hållit regelbundna möten och hämtat in synpunkter från spelare, tränare och golfklubbar. Några ändringar har genomförts baserat på detta, exempelvis:
Kunskapstest istället för obligatorisk teoriwebb
Barnanpassning av kunskapstestet
Uppdaterad Grönt Kort-webb, valfri för spelaren
Markören för spelprovet måste ha Grönt Kort och handicap
Allt om det nuvarande regelverket, samt råd och tips till klubben hittar du här.
Kontakt

Grönt Kort för barn
För barn upp till 12 år gäller barnanpassade kunskapstest och spelprov. Här är allt du på klubben behöver veta om Grönt Kort för barn.
Bakgrund och utvärderingar
Regelverket och kraven för hur en spelare får Grönt Kort har funnits i många olika former genom åren. Läs om hur Grönt Kort utvecklats från 2004 och framåt.